3 lata temu

Kurczak / Dynia / Jarmuż / Kurki

45 + 15 min
12 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Dynia 150 g
Jarmuż 50 g
Kukurydza kolba 1 szt
Kurki 50 g
Sól 15 g
Pieprz 9 g
Tymianek świeży 5 g
Masło 40 g
Śmietanka 30% 150 ml
Gałka muszkatołowa 3 g
Olej 50 ml
Ząbki czosnku 5 szt
Cebula biała 1 szt
Wino białe 50 ml
Miód 25 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Oczyść filet kurczaka, przełóż go do miski i posyp z obu stron solą i pieprzem. Obierz wszystkie ząbki czosnku, 3 z nich pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka, dodaj umyty tymianek i odrobinę oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
2
Krok 3
Obierz dynię i usuń z niej pestki. Pokrój ją w kostkę i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez około 25 minut.
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
4
Krok 5
Umyty jarmuż porwij na mniejsze części. W misce wymieszaj z odrobiną oleju i drobno posiekaną resztą czosnku. Ułóż listki obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
5
Krok 6
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Smaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
6
Krok 7
Zagotuj wodę z odrobiną soli w garnku.
7
Krok 8
Kukurydze obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Gotuj przez 15 minut.
8
Krok 9
Obraną cebulę drobno posiekaj, bardzo dokładnie umyj kurki.
9
Krok 10
Rozgrzej na patelni resztę oleju, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj kurki, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj białe wino. Smaż do momentu, aż całe wyparuje, Wyjmij na bok 3-4 kurki. Zalej połową śmietanki i gotuj do momentu uzyskania konsystencji sosu. Zmiksuj w blenderze, znowu przelej na patelnię, dodaj trochę wody i zagotuj. Ma być jak gęsty sos.
10
Krok 11
Chipsy z jarmużu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Mają być chrupiące, ale nie przypalone.
11
Krok 12
Ugotowaną dynię odcedź na sitku, dodaj resztę śmietanki, masło, sól, pieprz i miód. Zmiksuj na gładkie puree i przetrzyj przez sito do rondelka. Podgrzej.
12
Krok 13
Wyjmij kurczaka z piekarnika i przekrój na pół wzdłuż.
13
Krok 14
Na talerzu ułóż puree, na nim kurczaka, polej sosem kurkowym. Obok ułóż ugotowane kawałki kukurydzy i odłożone wcześniej kurki. Udekoruj chipsami z jarmużu.
14
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami