4 lata temu

Kurczak / Dynia / Ziemniak truflowy

45 min
9 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Dynia 200 g
Ziemniaki truflowe 150 g
Olej 100 ml
Natka pietruszki 1 szt
Tymianek 5 g
Rozmaryn 10 g
Miód 50 g
Masło 20 g
Mleko kokosowe 50 ml
Sól 15 g
Pieprz 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
1
Krok 2
Do połowy oleju wrzuć obrany i posiekany rozmaryn, podgrzewaj na najmniejszym ogniu przez kilka min do momentu, kiedy olej zacznie się gotować. Ostudź go, wrzuć do środka posiekaną natkę pietruszki, trochę miodu, sól i pieprz. Zmiksuj dokładnie blenderem i przecedź przez drobne sito.
2
Krok 3
Obierz dynię: przekrój na pół, ze środka wydrąż pestki (opłukaj je z włókien i osusz na papierowym ręczniku jeśli chcesz zostawić sobie do jedzenia), nożem odkrajaj skórkę z góry na dół, dookoła dyni. Skórkę wyrzuć, a dynie pokrój w kostkę.
3
Krok 4
Ziemniaki obierz i opłukaj. Pokrój na ćwiartki. Wymieszaj dokładnie w misce z solą, pieprzem, tymiankiem, odrobiną miodu i częścią oleju. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, ułóż na nim ziemniaki i wstaw do piekarnika na 30 minut.
4
Krok 5
Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli. Wrzuć dynię do gotującej się wody i gotuj przez 20 minut, do miękkości.
5
Krok 6
Rozgrzej olej na patelni.
6
Krok 7
Umyj filet z kurczaka, oczyść, odkrój białe części. Posyp z obu stron solą i pieprzem. Smaż na patelni po 2 min z każdej strony, aż do całkowitego zamknięcia porów i wstaw do piekarnika na 16 minut.
7
Krok 8
Odcedź dynie, przełóż do blendera. Dodaj mleko kokosowe, sól, pieprz, miód i zmiksuj na gładkie puree, przecedź przez sito.
8
Krok 9
Na talerzu ułóż puree, ziemniaki i kurczaka, udekoruj.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami