4 lata temu

Kurczak / Żółte curry / Warzywa / Naan

30 min
12 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Cebula biała 2 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Papryka czerwona 1 szt
Dynia 150 g
Pasta curry żółta 30 g
Mleko kokosowe 100 ml
Świeża kolendra 40 g
Limonka 1 szt
Cukier 35 g
Sos ostrygowy 10 ml
Sos rybny 20 ml
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz dynię: przekrój na pół, ze środka wydrąż pestki (jeśli chcesz je później uprażyć i zjeść, opłukaj je z włókien i osusz na papierowym ręczniku), nożem odkrajaj skórkę z góry na dół, dookoła dyni. Skórkę wyrzuć. Obierz cebulę i czosnek, umyj paprykę. Filet z kurczaka umyj i oczyść z białych części.
1
Krok 2
Filet z kurczaka pokrój w cienki paski, tak samo paprykę. Dynię pokrój w kostki, a cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
2
Krok 3
W woku rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę kurczaka z czosnkiem, po czym wrzuć warzywa. Smaż przez około 10 min często mieszając aż warzywa zmiękną.
3
Krok 4
Zalej mlekiem kokosowym, sosem ostrygowym i sosem rybnym (ostrożnie z nim, zastępuje sól). Dodaj umytą i drobno posiekaną kolendrę oraz cukier i sok z limonki.
4
Krok 5
Dodaj żółtą pastę curry i dokładnie rozmieszaj z mleczkiem kokosowym (rozcieraj łyżką o brzeg woka). Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze około 15-20 min, aż sos się trochę zredukuje.
5
Krok 6
Dopraw jeszcze do smaku sosem rybnym, limonką i cukrem (jeśli jest taka potrzeba), przełóż na talerz i podawaj z chlebkiem naan.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami