Składniki
Makaron kolanka 100 g
Woda 190 ml
Ser cheddar 120 g
Śmietanka 30% 150 g
Sól 3 g
Pieprz 2 g
Nachos serowe 100 g
Natka pietruszki 0.5 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
1
Krok 2
Odkrój kwadratową kostkę cheddara o wadze około 80 g.
2
Krok 3
Ułóż ją na środku małego, żaroodpornego naczynia (na 1 porcję). Dookoła rozsyp suchy makaron i zalej wodą.
3
Krok 4
Polej cały makaron śmietanką, dopraw solą i pieprzem.
4
Krok 5
Resztę sera zetrzyj na tarce i posyp całe danie.
5
Krok 6
Wstaw do piekarnika na 50 minut.
6
Krok 7
Upieczone danie wyjmij z pieca i ułóż na talerzyku z serwetką - jedz je prosto z naczynia, w którym zostało pieczone.
7
Krok 8
Serowe nachos drobno pokrusz i posyp danie dosyć grubą warstwą.
8
Krok 9
Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i posyp na górę.
9