4 lata temu

Makaron z sepią / Owoce morza / Pietruszka

1 h
15 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 100 g
Jajka 1 szt
Gorąca woda 20 ml
Owoce morza 200 g
Białe wino 50 ml
Oliwa z oliwek 25 ml
Masło 40 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Pomidorki cherry 8 szt
Natka pietruszki 0.5 szt
Sól 15 g
Pieprz 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zacznij od makaronu: Przesiej mąkę na deskę (lub do miski) i wymieszaj z 3 g soli. Wbij jajko, dodaj sepię (atrament kałamarnicy - naturalny barwnik) i dokładnie ugniataj ciasto dolewając wodę. Ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk (w razie potrzeby dosyp mąki).
1
Krok 2
Następnie zwiń kulkę ciasta na makaron w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy (grubość około 1 mm). Pokrój na bardzo cienkie paski jak makaron spaghetti (używaj dużo mąki, żeby makaron się nie kleił).
2
Krok 3
Opłukaj owoce morza (jeśli masz mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić). Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe opłukaj i przekrój na pół. Umyta natkę posiekaj.
3
Krok 4
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
4
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek, smaż około 2 minut. Dodaj odcedzone na sitku owoce morza i smaż jeszcze około 5 minut. Zalej białym winem i zredukuj aż prawie całe wyparuje. Dodaj pietruszkę.
5
Krok 6
Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj około 2-3 minut na al dente.
6
Krok 7
Owoce morza na patelni podlej wodą z makaronu na tyle, żeby były przykryte. Dodaj masło i odcedzony makaron.
7
Krok 8
Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj (gdyby w makaronie było za mało sosu, dolej trochę wody).
8
Krok 9
Gotowe danie przełóż na talerz i udekoruj.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami