Składniki
Tortilla pszenna 1 szt
Filet z kurczaka 150 g
Sałata lodowa (liście) 100 g
Papryka czerwona 30 g
Cukinia 30 g
Cebula czerwona 30 g
Śmietana 18% 40 g
Świeża kolendra 10 g
Ząbki czosnku 1 szt
Olej 40 ml
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Przyprawa do kurczaka 8 g
Kurkuma 4 g
Ser mozzarella żółty 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Kurczaka pokrój w małą kostkę, przypraw odrobiną soli, pieprzu, kurkumą i przyprawą do kurczaka.
1
Krok 2
Umyj paprykę i cukinię, pokrój je w paski. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka. Umytą sałatę lodową pokrój w paski, a umyta kolendrę drobno posiekaj. Obrany ząbek czosnku posiekaj.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3
Krok 4
Rozgrzej dwie patelnie rozdzielonym na nie olejem. Na jednej z nich smaż kostkę kurczaka, często mieszając przez około 4 minuty, aż będzie usmażony.
4
Krok 5
Na drugiej podsmaż czosnek z cebulą, papryką, cukinią i kolendrą, dopraw solą i pieprzem. Smaż około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną.
5
Krok 6
Posyp tortille startym serem i zapiekaj w piekarniku 2 minuty, do momentu, aż ser się roztopi.
6
Krok 7
Wyjmij tortillę z pieca, przełóż na talerz, na środku ułóż sałatę lodową, smażone warzywa i kurczaka. Polej śmietaną 18% i zwiń.
7