4 lata temu

Wegetariański gulasz z kurkumą

1 h
13 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Fasola cannellini 350 g
Marchew 2 szt
Masło 100 g
Cebula biała 3 szt
Ząbki czosnku 5 szt
Pasta Harissa 120 g
Koncentrat pomidorowy 80 g
Kmin rzymski 10 g
Papryka słodka 10 g
Kurkuma 80 g
Tymianek świeży 5 g
Natka pietruszki 50 g
Liście laurowe 4 szt
Cytryny konserwowe 2 szt
Jogurt grecki 60 g
Sól 8 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trzy łyżki masła.
1
Krok 2
Wrzuć pokrojone w talarki cebulę i marchewkę oraz posiekany czosnek, chwilę podsmaż.
2
Krok 3
Teraz dodaj kumin, kurkumę, paprykę, wymieszaj, chwilę smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach.
3
Krok 4
W międzyczasie wymieszaj Harissę z koncentratem i kubkiem ciepłej wody.
4
Krok 5
Wlej mieszankę do warzyw, dodaj liście, gałązki tymianku i posiekaną pietruszkę, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Możesz użyć suszonej fasoli, którą trzeba by było dodać w tym momencie, użyć więcej wody i oczywiście czas gotowania się wydłuża, aż fasola będzie miękka.
5
Krok 6
Przed końcem gotowania usuń ostrożnie gałązki tymianku i liście laurowe, dodaj odlaną z płynów fasolę i pokrojoną w talarki cytrynę konserwową. Podgrzej całość kilka minut.
6
Krok 7
W tym momencie na innej patelni, rozpuść masło i dodaj dwie łyżki kurkumy, chwilę podsmaż, aż będzie pięknie pachnieć, pozwól chwilę przestygnąć i wymieszaj z jogurtem greckim.
7
Krok 8
Nałóż gulasz, dodaj kilka kleksów z jogurtu i podawaj na przykład z ryżem.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami