2 lata temu

Ciasto z jarzębiną

45 + 45 min
15 zł
umiarkowane
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 750 g
Cukier 130 g
Drożdże 25 g
Mleko 175 ml
Jajka 2 szt
Masło 100 g
Sól 3 g
Owoce jarzębiny 120 g
Rabarbar 1 szt
Rodzynki 40 g
Dynia konserwowana 100 g
Kandyzowana skórka pomarańczy 30 g
Wanilia laska 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące.
1
Krok 2
Następnie wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odczekać kilkanaście minut, aż zaczyn lekko " ruszy".
2
Krok 3
Gdy widzimy, że ruszył wsypać do miski mąkę, dodać mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól, zagnieść ciasto. Później dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, na godzinę - dwie, powinno podwoić objętość. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i szykujemy pozostałe składniki.
3
Krok 4
Jarzębinę przed jej użyciem należy zmrozić w zamrażarce (jak już kiedyś pisałam) lub sparzyć, zalewając wrzącą wodą i dodać do niej kilka łyżeczek cukru. Pozbawimy ją w ten sposób części (nie całości) goryczki. Po takim sparzeniu należy kilka minut - ok 5 - potrzymać ją jeszcze na gazie (nie gotować) w temp ok 80 C. Ja dziś parzyłam, ze względu na niecierpliwość, gdyż zamrażanie wymaga...czasu, a ja chcę ciasto na już, zaraz. Włożyłam do niej pokrojoną łodyżkę rabarbaru, aby zmiękł i przeszedł cukrem wywaru. Następnie odstawić do wystygnięcia. Po ostygnięciu odcedzić. Wodę z wywaru można zużyć np. do jarzębinowej lemoniady.
4
Krok 5
Ponieważ ciasto pięknie nam wyrosło dodajemy do niego zamoczone wcześniej rodzynki, zapach wanilii, startą skórkę pomarańczy, mieszamy i na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką lub mąką) Wierzch dekorujemy jarzębiną i, jak w moim przypadku dynią ze słoika (mogą być też inne owoce surowe lub z przetworów), oraz dodałam garść borówki i do pieca ustawionego na 190 C na ok 30 minut.
5
Krok 6
Pieczemy do czasu aż : poczujemy wspaniały zapach pieczonego placka, z wyglądu będzie on znakomicie wypieczony, oraz nie będzie się przyklejał do wsuniętego weń patyczka (wystarczy sprawdzić w dwóch trzech miejscach). Powinniśmy otrzymać coś mniej więcej takiego: cienkie ciasto drożdżowe z owocami o wspaniałym zapachu.
6
Krok 7
Możemy posypać je cukrem pudrem, polać lukrem, podać z bitą śmietaną, tu także spora dowolność i możliwość wyboru wśród preferowanych dodatków. Ja dzisiaj posypałam cukrem.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami