1 rok temu

Domowa szarlotka z jabłkami

30 min + 1 h
16 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jabłka 2.5 kg
Masło 220 g
Mąka pszenna 300 g
Cukier 170 g
Sól 2 g
Cynamon mielony 10 g
Cukier wanilinowy 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, zetrzyj na tarce 200 g masła (możesz je też pokroić w kostkę lub wyjąć pół godziny wcześniej, żeby ciasto łatwo się wyrabiało), dodaj 100 g cukru, 10 g cukru wanilinowego i sól. Wyrabiaj ciasto kruche, aż będzie gładkie i jednolite.
1
Krok 2
Rozdziel ciasto na pół. Z jednej połówki uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą, wstaw do zamrażarki. Drugą rozwałkuj, wyłóż tortownicę lub blaszkę papierem do pieczenia i na niej połóż rozwałkowane ciasto. Widelcem porób dziurki na całej powierzchni i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby się związało.
2
Krok 3
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3
Krok 4
Rozpuść w garnku resztę masła i dodaj starte jabłka, cynamon, cukier wanilinowy i resztę cukru białego. Praż jabłka, od czasu do czasu mieszając przez około 10-15 minut, żeby odparowało z nich jak najwięcej wody. Możesz jeszcze doprawić do smaku cukrem, cynamonem i wanilią wedle uznania.
4
Krok 5
W międzyczasie ustaw piekarnik na 170 stopni.
5
Krok 6
Blaszkę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, musi osiągnąć ciemnozłoty kolor.
6
Krok 7
Gotowe jabłka odstaw do ostudzenia.
7
Krok 8
Upieczone ciasto wyjmij z pieca i odstaw do ostudzenia.
8
Krok 9
Przełóż jabłka na podpieczony spód szarlotki i rozłóż równą warstwą.
9
Krok 10
Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta i zetrzyj na górę na grubych oczkach.
10
Krok 11
Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 25-30 minut. Kruszonka musi osiągnąć brązowy kolor.
11
Krok 12
Wyjmij do ostudzenia.
12
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami