Składniki
Mąka pszenna 400 g
Woda 100 ml
Drożdże 10 g
Sól 3 g
Cukier 5 g
Proszek do pieczenia 2 g
Mleko 125 ml
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące.
1
Krok 2
Zrób zaczyn: w miseczce dokładnie wymieszaj ciepłą wodę, drożdże, cukier, odrobinę mąki, mleko i połowę przygotowanego oleju. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
2
Krok 3
W misce wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
3
Krok 4
Do mąki wlej zaczyn z drożdżami. Dokładnie wymieszaj.
4
Krok 5
Ugniataj rękami ciasto, aż składniki dokładnie się połączą. Będzie się bardzo kleiło do rąk, ale takie ma być. Przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
5
Krok 6
Ustaw piekarnik na 250 stopni, grzanie góra-dół.
6
Krok 7
Posmaruj sobie dłonie odrobiną oleju, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Odrywaj po kawałku ciasta (możesz sobie pomóc nożem), z tej proporcji wyjdzie około 3-4 porcji.
7
Krok 8
Uformuj z ciasta kulki i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm.
8
Krok 9
Blachę na której będziesz piec chlebek posmaruj olejem i ułóż na niej ciasto. Włóż do piekarnika na najwyższą szynę na 3,5-4min.
9
Krok 10
Po tym czasie wyjmij chlebek, możesz go posmarować masłem.
10