2 lata temu

Suszone pomidory

20 min + 1 h 40 min
3 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Pomidory 3 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Oregano 2 g
Olej 30 ml
Sól 2 g
Pieprz 1 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 80 stopni.
1
Krok 2
Umyte pomidory przekrój na 4 części i z każdej ćwiartki wykrój środek (możesz go wykorzystać do sosu pomidorowego, rozejrzyj się za nim na naszej stronce).
2
Krok 3
Na blaszce rozłóż pergamin i poukładaj na nim ćwiartki pomidorów, skórą do dołu. Włóż je do piekarnika na najwyższą półkę i susz przez godzinę.
3
Krok 4
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 50 stopni i susz je kolejne 1,5 h (mają się pomarszczyć i trochę wysuszyć, ale mogą jeszcze być mięsiste. Jeśli lubisz bardziej wysuszone, potrzymaj je dłużej).
4
Krok 5
Wyjmij pomidory, posyp od góry solą, pieprzem i oregano. Zostaw do ostudzenia.
5
Krok 6
Obrany czosnek posiekaj na plasterki i przełóż go do miski razem z suszonymi pomidorami, zalej olejem i dokładnie wymieszaj.
6
Krok 7
Przełóż pomidory razem z czosnkiem i zalewą do słoika, szczelnie zamknij. Możesz je przechowywać w lodówce około 2-3 tygodnie (ale najlepiej od razu zużyć).
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami