Składniki
Cukier 230 g
Woda 200 ml
Ekstrakt waniliowy 10 g
Sól 1 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Do rondelka wsyp cukier i około 70 ml wody.
1
Krok 2
Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj około 4 minut bez mieszania, do momentu, aż cukier się skarmelizuje - powinien mieć bursztynowy kolor.
2
Krok 3
Wlej odrobinę pozostałej wody - uważaj, będzie bardzo pryskać a takie poparzenie to nic miłego. Po chwili wlej resztę, dodaj odrobinę soli i ekstrakt waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszaj. Zagotuj i dostaw z ognia.
3
Krok 4
Kiedy syrop wystygnie, przelej go do słoika lub butelki i używaj na przykład do kawy.
4