Składniki
Ciasto francuskie 600 g
Camembert 120 g
Chorizo 100 g
Ser mozzarella żółty 120 g
Oregano 5 g
Pieprz 2 g
Jajka 1 szt
Sezam biały 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Potrzebujesz 2 arkuszy ciasta francuskiego. Z każdego wytnij duży okrąg (wielkości talerza obiadowego).
1
Krok 2
Jeden z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku połóż cały camembert.
2
Krok 3
Chorizo posiekaj w paski i posyp dookoła camemberta, zostawiając około 2-3 cm rantu ciasta.
3
Krok 4
Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp tak sam jak chorizo, zostawiając miejsce na rantach.
4
Krok 5
Rozbełtaj jajko i za pomocą pędzelka dobrze posmaruj zostawione miejsce bez sera i chorizo.
5
Krok 6
Przykryj drugim okręgiem z ciasta i dobrze dociśnij brzegi dookoła, żeby jajko skleiło ze sobą ciasto.
6
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
7
Krok 8
Nożem nacinaj ciasto dookoła camemberta, co około 4-5 cm. Powstałe trójkąty skręcaj w prawą stronę, żeby całość tworzyła coś na kształt gwiazdy.
8
Krok 9
Resztę roztrzepanego jajka rozsmaruj pędzelkiem na całym cieście i posyp sezamem.
9
Krok 10
Wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut.
10
Krok 11
Gotową przekąskę możesz jeść, odrywając brzegi i maczając w camembercie.
11