2 lata temu

Lipa - dostojne drzewo

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Niedługo zacznie się lipiec - miesiąc kwitnienia staropolskiego pięknego, dostojnego drzewa: LIPY. Przed laty, kiedy rodziło się dziecko, koło domu sadzono lipę. Nadawano jej takie samo imię jak maluszkowi na chrzcie – na szczęście i dla ochrony przed złymi mocami.

Traktowano ją jak opiekunkę, ludowego Anioła Stróża.

Na lipach wieszano kapliczki. Jak głosi legenda, gdy proboszcz kętrzyńskiej parafii próbował przenieść do kościoła stojącą wśród gałęzi lipowych figurkę Najświętszej Panienki z Dzieciątkiem, rzeźba za każdym razem w tajemniczy sposób wracała na swoje stare miejsce, zupełnie jakby Matka Boska wolała lipę. Skończyło się na tym, że kaplicę zbudowano wokół ulubionego drzewa Maryi – tak powstała Święta Lipka.

Pod lipą powstała piękna fraszka Jana Kochanowskiego: Tu zawżdy chłodne wiatry z pola zawiewają,/ Tu słowicy, tu szpacy wdzięcznie narzekają. Z mego wonnego kwiatu pracowite pszczoły/ Biorą miód… W lipach rzeczywiście mieszkały pszczoły – przed wiekami drążono dla nich barcie w potężnych pniach. Słowiańskie ziemie słynęły z doskonałych miodów dzięki wonnym ziołom na łąkach i ogromnym lipowym lasom, w których buszowały pszczoły, dające słynny biały lipiec, uchodzący do dziś za najdelikatniejszy i najszlachetniejszy miód nektarowy.

Lipowe kołyski dłubano dla niemowląt, by zdrowo się chowały i nie budziły z płaczem. Kąpano też dzieci w wodzie, do której mamy wkładały woreczki z suszonymi listkami dobroczynnego drzewa. Lipa towarzyszyła człowiekowi nawet w drodze do innych światów, bo zmarłych chowano w lipowej trumnie, która zapewniała duszom spokojny sen.

Wierzono, że drzewo chroni przed burzami i piorunami.

Zawierano pod nim śluby – by, dzięki cudownym mocom, młodzi kochali się całe życie. Lipy dawały cień radom plemiennym i wiejskim sądom – ich zapach i kojący szum liści sprzyjały umiarkowaniu, godzeniu, łagodniejszemu traktowaniu przestępców. Pod nią zawarli sojusz skłóceni bracia – Władysław z Witoldem. Niedługo później rozgromili krzyżaków pod Grunwaldem. Jagiełło o zwycięstwo w wielkiej bitwie modlił się pod drzewem. Zgadnijcie jakim? Budziły szacunek również dlatego, że długo żyły, znacznie dłużej niż zwykli śmiertelnicy. Jest nawet powiedzenie, że lipa 300 lat przychodzi, 300 lat stoi, 300 lat odchodzi. Skrzypki wiejskich grajków same z siebie śpiewały, gdy wystrugano je z lipy. Jej jasne, świetliste, lekkie i miękkie drewno było i jest ulubionym tworzywem rzeźbiarzy – i tych wielkich, jak Wit Stwosz, który z lipowych pni wyczarował postaci świętych na Ołtarzu Mariackim, i bezimiennych twórców ludowych figurek Chrystusów, Maryjek, szopek. Dlatego drewnu lipy nadano nazwę „linum sacrum”, czyli święte. Strugano z niej także naczynia – łyżki, kubki, miski, koryta, kadzie do przechowywania zboża, miodu i mleka. „Jej kora służy do robienia eleganckich łapci (postołów) z łyk; z tejże kory robią powrozy, rogoże, kobiałki, koszele itp.; z jej drzewa miękkiego robią się stoły, zydle, kadłubki, łotoki na zboże, czołna; kwiat onej leczy choroby”.

Jeśli chcecie stworzyć styl starego wiejskiego ogrodu (pasują tam także malwy, łubiny, groszki pachnące, dalie), posadźcie właśnie lipę.

Wymagania ma niewielkie – lubi słońce, rodzaj ziemi jest jej obojętny. Powinna mieć sporo przestrzeni. Najczęściej sadzi się lipę holenderską lub szerokolistną – wyglądają pięknie zarówno samotne, jak i w szpalerze wzdłuż alej. Lipa kwitnie w lipcu, pięknie pachnąc, zwłaszcza wieczorem. Niestety, poza pszczołami przyciąga też mszyce, a wtedy słodko płacze spadzią (trzeba uważać, bo sok trudno usunąć z mebli ogrodowych czy ubrań). Kwiaty warto zebrać na początku kwitnienia i rozłożyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. Ususzone przechowujemy w chłodzie, w szczelnie zamkniętym pudełku. Pomogą na przeziębienia, uspokoją, ułatwią zasypianie, uregulują trawienie. Napar pielęgnuje wrażliwą i suchą skórę.

LIPOWE PRZEPISY:

  • Na bezsenność niemowląt

Garść suszonych liści włóż do bawełnianego woreczka lub zawiń w tetrową pieluszkę, połóż na dnie wanienki w czasie kąpieli.

  • Na anemię

Liście zebrane w maju (skoro świt) wysusz w przewiewnym i zacienionym miejscu. Dwie garście suszu (około 15 g) gotuj przez kilka minut w butelce czerwonego wytrawnego wina, gdy przestygnie, dosłódź miodem lipowym. Przelej do buteleczek z ciemnego szkła. Pij po kieliszku dwa razy dziennie.

  • Na nerwy

Zmieszaj w równych ilościach suszone kwiaty lipy i pomarańczy. Łyżkę zalej wrzątkiem, zrób napar. Pij dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

  • Na grypę i poty

Wymieszaj dwie garście kwiatów lipy i tyle samo owoców malin. Łyżkę mieszanki zalej dwiema szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu 10 minut. Przecedź, pij 3-4 razy dziennie, koniecznie na noc.

  • Na gładką cerę

Kwiaty lipy zmieszaj w równych proporcjach (po łyżce stołowej) z rumiankiem, bławatkiem i skrzypem. Dodaj odrobinę wody i zagotuj. Ciepłą papkę nakładaj na twarz. Zmyj po 15 minutach. Działa odkażająco i ściąga pory.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
1 rok temu
Karnawałowe Zwyczaje Kulinarne na całym Świecie

Karnawał, znany w wielu kulturach jako czas radości, zabawy i świętowania przed postem wielkanocnym, jest okresem, w którym kulinaria odgrywają kluczową rolę. Podobnie jak kawa, która rozprzestrzeniła się z Etiopii na cały świat, stając się symbolem codziennych rytuałów i spotkań towarzyskich, karna

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
1 rok temu
Nowoczesne aspekty kuchni koszernej i jej wpływ na społeczeństwo

W erze globalizacji i postępu technologicznego, kuchnia koszerna nieustannie ewoluuje, dostosowując się do nowych wyzwań i trendów. Przemiany te dotyczą zarówno metod produkcji żywności, jak i sposobów jej konsumpcji, nie tracąc przy tym z oczu fundamentów kaszrutu. Innowacje w produkcji i certyfika

Damian Rusek
4 lata temu
Zawsze kiedy zacznę jeść...

Chyba nikt nie lubi kiedy mu się przerywa jedzenie? Dotyczy to zarówno wygłodniałych ludzi, którzy niechętnie odrywają się od talerza, bo czegoś zapomnieli jak i zwierząt, które mogą uszkodzić rękę za próbę zabrania miski. Jak więc widzisz to uniwersalny międzygatunkowy problem. A wczorajszy dzień z

Damian Rusek
2 lata temu
Historia kawy: jak narodziła się kultura picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Doceniany za swój aromat i smak, stanowi nieodłączny element codziennego życia milionów ludzi na całym globie. Jednak jak powstała ta popularna dziś kultura picia jej? Historia kawy sięga daleko w czasie i zaczyna się w Etiopii, gdzie rośni

Damian Rusek
1 rok temu
Odkrywanie smaków, czyli skąd czerpię inspiracje

Aktualnie szefowie kuchni stają przed wyzwaniem nie tylko zaspokojenia podniebienia gości, ale również tworzenia unikalnych doświadczeń smakowych. Kulinarne eksploracje, choć wymagające, są niezwykle satysfakcjonujące. Dla doświadczonego szefa kuchni poszukiwanie nowych przepisów to nie tylko obowią