5 lat temu

Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapraszam do artykułu.

Wszyscy się boją

Nie da się nie wyczuć nerwowości na ulicach. Coraz więcej osób w maskach (prawdopodobnie kupionych za miliony monet), kiedy ktoś kaszle omija się go szerokim łukiem… a do tego jeśli jest azjatą, to najlepiej jakby został rozstrzelany na miejscu. Podobnie jest w restauracjach. Jeśli wchodzi ktoś z objawami grypy, to obsługiwany jest z dużą dozą dystansu.

W kuchni też stres

Nie da się ukryć, że wirus podobno przenosi się też na żywności, opakowaniach czy pieniądzach. Potrafi w takich warunkach przeżyć nawet do kilku dni. Odbierając towar nie mamy pewności, kto go wcześniej dotykał np. w hurtowni. Tak samo dostawca jeździ po wielu miejscach, też ma kontakt z innymi ludźmi, nie trudno w takich warunkach o zarażenie. Ciężko pracować w maskach, ale rękawiczki i jeszcze częstsze niż zwykle mycie rąk to podstawa. Grunt, żeby nie popadać w paranoję.

Braki w towarze

Niektóre specyficzne produkty są dostarczane z krajów azjatyckich. Hurtownie świecą pustkami, bo a to problem z dostawą, a to czekają na kontener, a to ktoś nie przepuścił przez granicę… Ludzie masowo wykupują środki czystości. Mydła, płyny do dezynfekcji, czy ręczniki papierowe są szczególnie potrzebne w kuchni, aby utrzymać ją w czystości. Mam nadzieję, że pewnego dnia nie usłyszę, że wszystko się wyprzedało.

Zamknięte

Ostatnio zostały odwołane imprezy masowe, targi i konkursy gastronomiczne. Rząd zamyka teatry i kina, a z piątku 13.03 (taki pechowy dzień) na sobotę 14.03 zdecydował też o zamknięciu restauracji. Dla właścicieli to duży cios, ponieważ ludzie boją się (a teraz nawet nie mogą) chodzić w publiczne miejsca, zwłaszcza w takie, gdzie w zamkniętym pomieszczeniu jest dużo ludzi. Coraz mniej gości to coraz mniejsze zyski. Póki co mogą działać jedynie miejsca oferujące dowozy, nie wszystkie lokale mają taką możliwość. Nawet w takich brak gości skutkuje cięciami etatów i sporo ludzi prawdopodobnie zostanie bez pracy na jakiś czas (zdarzają się osoby na umowie zlecenie), a nie wszyscy mają na tyle oszczędności, żeby sobie na to pozwolić. Najgorzej, że na razie nie wiadomo jak długo potrwa stan wyjątkowy.

Pozostaje tylko czekać

Jak na ten moment nie wiadomo co będzie dalej. Wszyscy mają nadzieję, że koronawirus (a dokładniej SARS-CoV-2) bardziej się nie rozprzestrzeni, a sytuacja pozostanie opanowana. Póki co jest więcej paniki i szumu medialnego, niż realnego zagrożenia, ale dobrze, że nie odwrotnie. A my czekamy jak sytuacja się rozwinie. W końcu w większości gotujemy dla Was z pasji i chcemy, żeby restauracje funkcjonowały normalnie. A Wy co sądzicie o tym konkretnym koronawirusie? Duże zagrożenie, czy sztucznie nadmuchana panika, która minie za kilka tygodni? Ciekawych rzeczy można się też dowiedzieć z filmiku na yt z kanału "Uwaga! Naukowy bełkot". Zapraszamy do dyskusji na naszym fanpage lub twitterze.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje mąki

Nie ma chyba osoby na świecie, która nie jadła by nigdy mąki. Jest sporo rodzajów i niewątpliwie najczęstszą jest pszenna. Ale to nie jedyna, jakiej używa się w kuchni. Dziś Wam o nich opowiem. Mąka pszenna Jak wspomniałem to chyba najbardziej popularna mąka na świecie, powstaje z mielenia ziaren ps

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
2 lata temu
5 powodów braków kadrowych wśród kucharzy

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy. Jednak aktualnie za pozorną stabilizacją rynku kryje się problem, który coraz bardziej nabiera na sile. Brakuje chętnych do p