10 miesięcy temu

Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to wciąż nie tylko miejsce pracy, ale i pasji. Jednak, aby praca w kuchni była przyjemna i efektywna, niezbędne są odpowiednie przybory kuchenne. Oto pięć niedrogich przyborów kuchennych, które mogą znacznie ułatwić życie każdego kucharza:

### 1. Nożyczki kuchenne

Jednym z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wszechstronnych narzędzi w kuchni są nożyczki kuchenne. Idealnie nadają się do cięcia ziół, otwierania opakowań, a nawet do porcjowania drobiu. Możesz szybko rozciąć folię czy opakowanie albo jednorazowy rękaw cukierniczy bez tępienia noża. Ich wszechstronność sprawia, że można je używać do wielu różnych zadań, co znacznie przyspiesza pracę w kuchni.

### 2. Obieraczka julienne

Obieraczka julienne to narzędzie, które pozwala na szybkie przygotowanie warzyw w cienkie paski. Idealna do przygotowania spaghetti z cukinii, które jest zdrową alternatywą dla tradycyjnego makaronu. Ważną zaletą jest fakt, że takie paski będą równe. Jako mniej doświadczona osoba w kuchni mozesz nie umieć kroić równych, cieniutkich paseczków lub zajmie Ci to zbyt  dużo czasu. Taka obieraczka jest szczególnie przydatna dla kucharzy, którzy dbają o zdrowe i kreatywne posiłki.

### 3. Termometr kuchenny

Dokładność w gotowaniu mięsa jest kluczowa, aby uzyskać idealną teksturę i smak. Termometr kuchenny to niedrogie, ale niezwykle przydatne narzędzie, które pozwala kontrolować temperaturę wewnętrzną mięsa, co zapewnia perfekcyjne rezultaty za każdym razem. To narzędzie pomaga również w przygotowaniu deserów, gdzie precyzyjna temperatura jest niezbędna, ponieważ pokaże dokładniejszą temperaturę pieca, niż wbudowany termometr. Jest niezbędny do temperowania czekolady.

### 4. Deska do krojenia z pojemnikiem

Deska do krojenia z wbudowanym pojemnikiem na odpady lub pokrojone składniki to świetne rozwiązanie, które pomaga utrzymać porządek na blacie kuchennym. Taka deska umożliwia szybkie i wygodne przekładanie pokrojonych składników do garnka lub miski, a odpady można łatwo usunąć bez bałaganu.

### 5. Zestaw miar kuchennych

Precyzja w gotowaniu i pieczeniu jest kluczowa, a zestaw miar kuchennych to podstawa każdej kuchni. Miarki do płynów i suche składniki pozwalają na dokładne odmierzanie potrzebnych ilości, co jest niezbędne do uzyskania idealnych rezultatów. To wygodna alternatywa dla wagi, gdzie często małe ilości będą niewykrywalne lub przekłamane, a te różnice są szczególnie ważne przy pieczeniu, gdzie proporcje składników muszą być dokładnie przestrzegane.

### Podsumowanie

Każdy kucharz, zarówno amator, jak i profesjonalista, wie, jak ważne jest posiadanie odpowiednich narzędzi w kuchni. Te często niepozorne przybory mogą nam znacznie ułatwić i przyspieszyć pracę. Inwestycja w te niedrogie narzędzia z pewnością przyniesie wiele korzyści i podniesie komfort pracy w kuchni. W końcu to ma być zabawa i relaks, a nie tylko praca, prawda?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
5 powodów braków kadrowych wśród kucharzy

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy. Jednak aktualnie za pozorną stabilizacją rynku kryje się problem, który coraz bardziej nabiera na sile. Brakuje chętnych do p

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
1 rok temu
Nowoczesne aspekty kuchni koszernej i jej wpływ na społeczeństwo

W erze globalizacji i postępu technologicznego, kuchnia koszerna nieustannie ewoluuje, dostosowując się do nowych wyzwań i trendów. Przemiany te dotyczą zarówno metod produkcji żywności, jak i sposobów jej konsumpcji, nie tracąc przy tym z oczu fundamentów kaszrutu. Innowacje w produkcji i certyfika

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
4 lata temu
Zawsze kiedy zacznę jeść...

Chyba nikt nie lubi kiedy mu się przerywa jedzenie? Dotyczy to zarówno wygłodniałych ludzi, którzy niechętnie odrywają się od talerza, bo czegoś zapomnieli jak i zwierząt, które mogą uszkodzić rękę za próbę zabrania miski. Jak więc widzisz to uniwersalny międzygatunkowy problem. A wczorajszy dzień z

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
1 rok temu
Podróż przez Afrykańską paletę smaków

Afryka - kontynent o niezwykłej różnorodności kulturowej i naturalnej. Kryje w sobie kulinarną tajemnicę, która czeka na odkrycie. Kuchnia afrykańska, z jej złożonymi smakami i aromatami, jest odzwierciedleniem historii, geografii i duszy jej ludów. W tym artykule zapraszam na niezapomnianą podróż p

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd