3 lata temu

Posadź własny imbir

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Posadź własny imbir! Tak, każdy może to zrobić 😊

Jak wyhodować imbir w donicze?

Egzotyczny imbir rzadko uprawiamy w doniczkach. To pikantne kłącze potrafi jednak ładnie urosnąć i zaskoczyć dużo lepszym i bardziej wyrazistym smakiem od imbiru kupowanego w sklepie. Uprawa imbiru w Polsce najlepsze efekty przyniesie kiedy zapewnisz mu dużo ciepła i dużo słońca. Zanim jednak zbierzesz swój własny imbir prosto z doniczki, zostaw sobie jego kawałek do posadzenia. Kiedy kłącze imbiru wypuści pierwszy pęd opiekuj się nim troskliwie. Już wkrótce zobaczysz jak szybko rośnie, a jesienią posmakujesz pierwszych własnych imbirowych zbiorów! W mojej kuchni zawsze plącze się gdzieś kawałek imbiru. Używam go często, ale zdarza się, że któreś kłącze zaplącze się tak, że później znajduję go dopiero po kilku tygodniach. Jedno z takich "zaplątanych" kłączy imbiru postanowiłam więc zasadzić, bo nie nadawało się już do niczego innego. Leżało tak długo, że aż wypuściło zielone pączki. Zamiast pozbyć się go na dobre wygoniłam go do doniczki na parapet. I tak to się właśnie u mnie zaczęło... Jeśli i Ty chcesz uprawiać imbir nie musisz szukać jego nasion lub kupować specjalnych kłączy. Wystarczy że posadzisz ten, który znajdziesz w sklepie. Wybierz zdrowe kłącze, na którym widać już zielone pączki. Kłącza imbiru, które leżą długo na sklepowych półkach często są lekko skurczone i wysuszone. Nie są wtedy najlepsze jako produkt kuchenny, ale doskonale nadają się do posadzenia w doniczce bo mają już dobrze wykształcone zielone "oczka". Takie kłącza po posadzeniu bardzo szybko wytworzą korzenie i zaczną rosnąć.

Jak posadzić i uprawiać imbir?

Przygotuj dla imbiru odpowiednie podłoże. Uniwersalną ziemię do kwiatów doniczkowych wymieszaj pół na pół z gruboziarnistym piaskiem lub drobnym keramzytem. Takie podłoże będzie odpowiednio przepuszczalne, dzięki czemu kłącza imbiru nie zaczną gnić i będą zdrowo rosły. Ziemia musi być świeża i być wolna od szkodników i zarazków. Wybierz obszerną doniczkę, tak aby kłącze imbiru mogło się w niej swobodnie rozrastać na boki. Doniczka powinna mieć co najmniej 20 cm średnicy (dla jednego średniej wielkości kłącza). W dnie doniczki koniecznie muszą znajdować się otwory odpływowe. Imbir nie znosi zbyt mokrego podłoża! Napełnij doniczkę ziemią do wysokości przynajmniej 10 cm. Wsyp garść keramzytu lub kamyków i ułóż na nich kłącze imbiru pączkami skierowanymi ku górze. Przysyp je warstwą ziemi tak, aby kłącze było tylko lekko zakryte. Dokładnie podlej i ustaw w ciepłym i jasnym miejscu, najlepiej na parapecie pod którym grzeje kaloryfer. Pierwsze pędy imbir wypuści po około 2-8 tygodniach. Liście i pędy imbiru podobne są nieco do bambusów czy palmy. Latem możesz wynieść doniczkę z imbirem do ogrodu w ciepłe i wilgotne miejsce lub na balkon, o ile w południe nie zagrozi mu palące słońce - wtedy trzeba roślinę nieco osłonić, aby słońce jej nie poparzyło. Imbir najszybciej rośnie w czerwcu i lipcu. W tym czasie regularnie go podlewaj i zasilaj naturalnym nawozem w płynie, np. biohumusem. Nie warto stosować sztucznych nawozów, jeśli zamierzasz później swój imbir zjeść. W październiku możesz wykopać imbir z doniczki i oczyścić kłącza. Nie spodziewaj się jednak cudów; w naszym klimacie kłącza urosną tylko trochę. Ale zawsze będzie to swój własny, domowy imbir o nieporównywalnie lepszym i bardziej intensywnym smaku!

Jak rośnie imbir?

Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest wieloletnią rośliną zielną której częścią użytkową są mięsiste, rozgałęzione kłącza. Wykorzystuje się je jako przyprawę (w stanie świeżym lub suszonym); imbir ma także właściwości lecznicze. Rozmnażamy go jedynie przez podział kłączy. Dorasta do 1-1,5m wysokości, ale uprawiany w doniczkach jest znacznie niższy. Zdarza się, że w sprzyjających warunkach nawet doniczkowy imbir zakwitnie, kwiaty nie są jednak zbyt dekoracyjne.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Korzeń imbiru

Korzeń imbiru był używany od tysięcy lat do wyrobu napojów i jest znany z generowania uczuć miłości. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Oznacza to, że krew płynie lepiej do niektórych części ciała, a wraz z innymi składnikami daje długotrwałą ekrekcję oraz silne doznania podczas inty

Damian Rusek
4 lata temu
Znowu ta cholerna drukarka...

Zależnie od zawodu, każdy ma w pracy coś, co potrafi doprowadzić go do szału. Zgaduję, że w sklepie to kolejny natrętny klient, kiedy mamy gorszy dzień. Dla policjanta, strażaka czy ratownika medycznego to może być kolejne bezsensowne “zgłoszenie”, w biurze kolejny stos papierów przyniesiony w ostat

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi