Posadź własny imbir! Tak, każdy może to zrobić 😊
Jak wyhodować imbir w donicze?
Egzotyczny imbir rzadko uprawiamy w doniczkach. To pikantne kłącze potrafi jednak ładnie urosnąć i zaskoczyć dużo lepszym i bardziej wyrazistym smakiem od imbiru kupowanego w sklepie. Uprawa imbiru w Polsce najlepsze efekty przyniesie kiedy zapewnisz mu dużo ciepła i dużo słońca. Zanim jednak zbierzesz swój własny imbir prosto z doniczki, zostaw sobie jego kawałek do posadzenia. Kiedy kłącze imbiru wypuści pierwszy pęd opiekuj się nim troskliwie. Już wkrótce zobaczysz jak szybko rośnie, a jesienią posmakujesz pierwszych własnych imbirowych zbiorów! W mojej kuchni zawsze plącze się gdzieś kawałek imbiru. Używam go często, ale zdarza się, że któreś kłącze zaplącze się tak, że później znajduję go dopiero po kilku tygodniach. Jedno z takich "zaplątanych" kłączy imbiru postanowiłam więc zasadzić, bo nie nadawało się już do niczego innego. Leżało tak długo, że aż wypuściło zielone pączki. Zamiast pozbyć się go na dobre wygoniłam go do doniczki na parapet. I tak to się właśnie u mnie zaczęło... Jeśli i Ty chcesz uprawiać imbir nie musisz szukać jego nasion lub kupować specjalnych kłączy. Wystarczy że posadzisz ten, który znajdziesz w sklepie. Wybierz zdrowe kłącze, na którym widać już zielone pączki. Kłącza imbiru, które leżą długo na sklepowych półkach często są lekko skurczone i wysuszone. Nie są wtedy najlepsze jako produkt kuchenny, ale doskonale nadają się do posadzenia w doniczce bo mają już dobrze wykształcone zielone "oczka". Takie kłącza po posadzeniu bardzo szybko wytworzą korzenie i zaczną rosnąć.
Jak posadzić i uprawiać imbir?
Przygotuj dla imbiru odpowiednie podłoże. Uniwersalną ziemię do kwiatów doniczkowych wymieszaj pół na pół z gruboziarnistym piaskiem lub drobnym keramzytem. Takie podłoże będzie odpowiednio przepuszczalne, dzięki czemu kłącza imbiru nie zaczną gnić i będą zdrowo rosły. Ziemia musi być świeża i być wolna od szkodników i zarazków. Wybierz obszerną doniczkę, tak aby kłącze imbiru mogło się w niej swobodnie rozrastać na boki. Doniczka powinna mieć co najmniej 20 cm średnicy (dla jednego średniej wielkości kłącza). W dnie doniczki koniecznie muszą znajdować się otwory odpływowe. Imbir nie znosi zbyt mokrego podłoża! Napełnij doniczkę ziemią do wysokości przynajmniej 10 cm. Wsyp garść keramzytu lub kamyków i ułóż na nich kłącze imbiru pączkami skierowanymi ku górze. Przysyp je warstwą ziemi tak, aby kłącze było tylko lekko zakryte. Dokładnie podlej i ustaw w ciepłym i jasnym miejscu, najlepiej na parapecie pod którym grzeje kaloryfer. Pierwsze pędy imbir wypuści po około 2-8 tygodniach. Liście i pędy imbiru podobne są nieco do bambusów czy palmy. Latem możesz wynieść doniczkę z imbirem do ogrodu w ciepłe i wilgotne miejsce lub na balkon, o ile w południe nie zagrozi mu palące słońce - wtedy trzeba roślinę nieco osłonić, aby słońce jej nie poparzyło. Imbir najszybciej rośnie w czerwcu i lipcu. W tym czasie regularnie go podlewaj i zasilaj naturalnym nawozem w płynie, np. biohumusem. Nie warto stosować sztucznych nawozów, jeśli zamierzasz później swój imbir zjeść. W październiku możesz wykopać imbir z doniczki i oczyścić kłącza. Nie spodziewaj się jednak cudów; w naszym klimacie kłącza urosną tylko trochę. Ale zawsze będzie to swój własny, domowy imbir o nieporównywalnie lepszym i bardziej intensywnym smaku!
Jak rośnie imbir?
Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest wieloletnią rośliną zielną której częścią użytkową są mięsiste, rozgałęzione kłącza. Wykorzystuje się je jako przyprawę (w stanie świeżym lub suszonym); imbir ma także właściwości lecznicze. Rozmnażamy go jedynie przez podział kłączy. Dorasta do 1-1,5m wysokości, ale uprawiany w doniczkach jest znacznie niższy. Zdarza się, że w sprzyjających warunkach nawet doniczkowy imbir zakwitnie, kwiaty nie są jednak zbyt dekoracyjne.