2 lata temu

Właściwości i uprawa chrzanu

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go uprawiać w ogrodzie.

Chrzan w kuchni

Chrzan to wyjątkowo popularna roślina przyprawowa, dlatego można ją znaleźć niemal w każdej kuchni. Jego ostry, pikantny smak doskonale komponuje się z wędlinami i różnymi gatunkami mięs, podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno. Znakomicie pasuje też do ryb, twarogów, jaj i surówek. Można go również dodawać do past i sosów (stanowi bazę popularnego sosu chrzanowego) oraz do masła. Chcąc nieco złagodzić jego smak, warto dodać do niego sok z cytryny, śmietanę lub jabłka. W kuchni oprócz korzenia, wykorzystuje się też młode liście chrzanu. Mają one łagodniejszy smak i delikatniejszy aromat (idealne do surówek oraz past). Korzeń chrzanu wraz z liśćmi to również ważny składnik marynat octowych (np. do ogórków).

Na co pomaga chrzan?

Chrzan to jednak nie tylko pikantna i aromatyczna przyprawa, ale też bardzo zdrowe i wartościowe warzywo. W jego korzeniach i liściach można znaleźć wiele cennych substancji odżywczych takich jak np. minerały (m.in. siarka, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, miedź), witaminy (A, C, K i wit. z grupy B), glikozydy (głównie lecznicza sinigryna), olejki eteryczne i cukry. Dzięki nim chrzan wykazuje właściwości odkażające i rozgrzewające, a także grzybobójcze, bakteriobójcze i antywirusowe, przez co może zapobiegać infekcjom. Chrzan wzmacnia serce, poprawia krążenie, wzmaga apetyt, a także ułatwia trawienie i poprawia pracę jelit. Działa też lekko moczopędnie, dzięki czemu wspomaga pracę nerek i układu moczowego. Liście chrzanu mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego można je stosować w postaci okładów na bolące stawy lub kości. Leczniczy chrzan – o tym pamiętaj! Zanim jednak sięgniemy po chrzan w celach leczniczych, musimy pamiętać, że najwartościowszy jest zaraz po zbiorach. Po starciu korzeń należy zużyć jak najszybciej lub krótko przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu. Niestety, z dobroczynnych właściwości chrzanu nie każdy może korzystać. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są m.in. stany zapalne żołądka, choroby nerek i wątroby, wrzody oraz alergie pokarmowe. Z ilością spożywanego chrzanu też nie należy przesadzać, gdyż jego nadmiar może powodować podrażnienie żołądka, wymioty oraz reakcje alergiczne.

Chrzan w ogrodzie – uprawa pod kontrolą

Pomimo, iż chrzan jest bardzo wartościową i cenioną rośliną przyprawową, rzadko bywa uprawiany w ogrodach. Jeśli już pojawia się na działce, traktowany jest zwykle jak uciążliwy chwast i tępiony. Trudno się jednak dziwić jego złej sławie, gdyż istotnie jest rośliną wyjątkowo ekspansywną. Kiedy już raz zagości w ogrodzie, nie opuści go przez wiele lat, nawet wtedy, gdy będzie systematycznie usuwany. Chrzan rozrasta się za pomocą korzeni i robi to tak skutecznie, że pozostawiony bez kontroli w ciągu kilku lat może opanować sporą cześć działki. Jego pozbycie się z ogrodu jest bardzo trudne, gdyż roślina może odradzać się z każdego kawałka korzenia, pozostawionego w ziemi. Aby uniknąć problemów z inwazją chrzanu, zamiast bezpośrednio w gruncie, można uprawiać go w pojemnikach, ograniczających rozrost korzeni. Ponieważ jednak chrzan korzeni się głęboko, najlepsze będą do tego celu szerokie rury drenarskie (najlepiej ceramiczne, zapewniające wymianę gazową i odpływ wody), które nie tylko poskromią jego zapędy, ale też pozwolą nam uzyskać ładne, proste korzenie.

Czego potrzebuje chrzan - warunki uprawy

Jeśli jednak odpowiednio się przygotujemy, możemy spróbować jego uprawy, tym bardziej, że jest rośliną tolerancyjną i mało wymagającą. Lubi stanowiska słoneczne, ale poradzi sobie też w półcieniu. Preferuje gleby żyzne i głęboko uprawione, ale urośnie też na każdej, typowej glebie ogrodowej. Nie toleruje jedynie suszy, dlatego należy przeznaczyć pod jego uprawę gleby piaszczysto-gliniaste, które najlepiej utrzymują wilgoć. Nie powinno się też uprawiać go po roślinach kapustnych, gdyż należy do tej samej rodziny botanicznej. Najlepszą porą na sadzenie chrzanu jest wczesna wiosna (kwiecień). Sadzonki w postaci kawałka korzenia (ok. 20-30 cm), powinny być zdrowe i dorodne. Należy posadzić je pionowo, pozostawiając nad ziemią fragment korzenia z wierzchołkiem wzrostu (ok. 3-5 cm). Pierwsze zbiory można przeprowadzać już jesienią lub wiosną następnego roku.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości papryki, w zależności od koloru

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Damian Rusek
1 rok temu
6 ciekawych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w kuchni

Kuchnia to miejsce, gdzie smak, kreatywność i eksperymentowanie ze składnikami idą w parze. Jeśli masz ochotę na kulinarne wyzwanie i chcesz zaskoczyć swoje podniebienie, ten artykuł jest dla Ciebie. Przedstawiam sześć niezwykłych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w swojej kuchni. Gotów d

Grzegorz Misina
4 lata temu
Confit czyli Konfitowanie

W tym dziale zajmiemy się przedstawieniem bardziej zaawansowanych technik stosowanych w restauracjach, a które z powodzeniem możemy wykonać w domu. Omówimy historię, techniki oraz ich zastosowanie. Oprócz tego przygotujemy przepis z wykorzystaniem owej techniki tak aby można było go bez problemu wy

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Damian Rusek
5 lat temu
Czego prawdopodobnie nie wiesz o budyniu

Czy budyń który znamy, to tak naprawdę budyń? Wszyscy go znamy i często kupujemy. Tani deser, w sam raz po obiedzie. Mowa o “budyniu”, który większości kojarzy się tak: Ta nazwa jest przekłamana... Więc czym jest prawdziwy budyń? Przede wszystkim powinien być przyrządzany na bazie utartych z cukr

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakich elementów składa się strój kucharski?

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie smacznych potraw, ale również dbanie o higienę i bezpieczeństwo (swoje jak i gości). Strój kucharski to podstawowy element wyposażenia każdego kucharza. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa, higieny oraz wygody podczas pracy w kuchni. Składa się

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
6 lat temu
Drukują smak w Zakopanem... z jakim efektem?

Większość z was pewnie kojarzy Zakopane - zwane inaczej “stolicą Tatr”. Piękna góralska miejscowość, głównie utrzymująca się z turystów. W jego centrum znajduje się najbardziej znanym deptak - Krupówki - gdzie podczas spacerów mijamy mnóstwo kramów, sklepów i restauracji. Z racji, że jest tam ograni

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z kaliny

Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Właściwości sody oczyszczonej

Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu. Jest znanym spulchniaczem do ciast, ale to nie wszystko. Ma o wiele więcej ciekawych zastosowań. Leczenie i zdrowie Kiedy męczy nas zgaga wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypi