6 lat temu

A wy jak spędziliście Wielkanoc?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Święta Wielkanocne to miły, rodzinny czas. Za oknem piękna wiosna (jeśli akurat nie sypnie śnieg), malujemy jajka, szykujemy koszyki do święcenia, czeka nas rodzinne śniadanie Wielkanocne. Przy okazji trochę sprzątamy, bo Jezus sprawdzi czy umyliśmy dla Niego okna, a wieczorem wpadnie reszta rodziny.... Dużo przygotowań, ale w przyjemnej atmosferze… a zastanawialiście się kiedyś jak ten okołoświąteczny okres upływa w restauracjach? ;)

Imprezy firmowe.

Tydzień - dwa przed świętami to zazwyczaj dużo rezerwacji i biegania. Wiele firm organizuje spotkania dla pracowników, na których (co oczywiste) chcą mieć typowo Wielkanocne dania. Tutaj przydaje się wszechstronność kucharzy (którą przynajmniej powinni posiadać), bo kiedy restauracja ma zupełnie inny profil (np. Japońska, Meksykańska, Włoska) i tak muszą przygotować odpowiednie menu. W niektórych restauracjach przygotowuje się nawet sezonowe, tematyczne wstawki do karty dań, z których każdy może zamówić, nie tylko na zamkniętej imprezie. Ma to oczywiście swoje plusy. Dla mnie zawsze zrobienie czegoś innego niż zwykle, było przyjemną odmianą.

Czasami można odetchnąć… na chwilę.

Przygotowania do świąt to zakupy, kolejki w sklepach, sprzątanie i czas spędzony w kuchni. Cała rodzina jakoś pomaga i nie mają kiedy iść do restauracji - wtedy sala świeci pustkami, a my mamy chwilę czasu na przygotowanie rezerwacji ;)

Ale po skończonych przygotowaniach, czy wracając z kościoła często może się pojawić myśl, żeby wstąpić na obiad w mieście. Wtedy już czekamy w gotowości. Zdarzają się sytuacje, że z powodu ilości rezerwacji restauracja jest nieczynna, wtedy też kucharze mają trochę większy luz, skupiając się głównie na grupach i wcześniej ustalonym lub mocno okrojonym menu.

Wygląda jakby kucharze nigdy nie spędzali świąt z rodziną…

Spokojnie, nie jest tak źle. Wiele restauracji jest zamykanych w świąteczną Niedzielę i Poniedziałek. Zdarza się, że nie można zamknąć z powodu rezerwacji, ale wtedy zazwyczaj jest mniej kucharzy i da się załatwić, żeby każdy miał chociaż jeden dzień świąt wolny. Ja na przykład w tym roku spędzam Niedzielę Wielkanocną z rodzinką ;) Ogólnie w większości lubimy w restauracji świąteczną atmosferę. To zawsze jakaś odskocznia od codzienności i okazja do kreatywności. No i nie ma co narzekać na pracę w święta, w końcu mieliśmy świadomość, na co się piszemy.

Ale chyba pomagasz coś w domu? Gotujesz tradycyjnie?

Oczywiście! Jeśli tylko mogę i nie siedzę w pracy, zawsze pomagam rodzinie w przygotowaniach. Choć nawet nie próbuję się mierzyć z moją mamą i babcią, jeśli chodzi o Wielkanocne specjały ;) Moja rola ogranicza się najczęściej do pomocy, czy ciekawym udekorowaniu. Chyba, że najdzie ich chęć na Wielkanocną dekonstrukcję (podania znanego dania w zupełnie inny sposób), wtedy mogę zaszaleć (swoją drogą, próbowaliście może dekonstrukcji śledzia z naszej stronki?). Ale jak pewnie w większości polskich domów, górę bierze tradycja!

Dziękuję, że jesteście z nami!

Naprawdę cieszę się, że śledzicie nasze posty i chce wam się czytać te moje wypociny. Liczę na to, że będzie Was coraz więcej i wspólnie będziemy robić niesamowite dania!

Mam nadzieję, że spędziliście te święta w równie wspaniałej i rodzinnej atmosferze jak ja, a Wielkanocne śniadanko smakowało!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Damian Rusek
1 rok temu
Historia rosołu

Spora część z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest też nieodłącznym gościem wesel, komunii, chrzcin, czy wszelkich imprez w restauracjach. Mowa oczywiście o rosole, który część osób uważa jedynie za wywar do innej zupy, a reszta za pełnoprawną pyszną zupkę. Ile osób, tyle opini

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Trochę o rokitniku

Sezon chorobowy w pełni, więc pora sięgnąć do naszej naturalnej apteczki domowej... Dzisiaj trochę o ROKITNIKU. Rokitnik pospolity to rozgałęziony, liściasty, dwupienny krzew lub małe drzewo należące do rodziny rokitnikowatych. Rośnie powszechnie na terenie prawie całej Azji i Europy. Rokitnik to ca

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Damian Rusek
6 lat temu
Jajka - sposoby przygotowania

Normalne i nie do końca znane sposoby na przygotowanie jajek... Smażone Jajko sadzone - rozgrzewamy tłuszcz na patelni, rozbijamy skorupkę jajka i ostrożnie wlewamy je na rozgrzany tłuszcz, staramy się nie uszkodzić żółtka. Ścinamy tylko białko, doprawiamy według uznania. Możemy też spotkać się z j

Damian Rusek
4 lata temu
Zawsze kiedy zacznę jeść...

Chyba nikt nie lubi kiedy mu się przerywa jedzenie? Dotyczy to zarówno wygłodniałych ludzi, którzy niechętnie odrywają się od talerza, bo czegoś zapomnieli jak i zwierząt, które mogą uszkodzić rękę za próbę zabrania miski. Jak więc widzisz to uniwersalny międzygatunkowy problem. A wczorajszy dzień z

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h