3 lata temu

Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno?

Nawet w zimie nie ma lekko

Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zawrotne wyniki. Ma na to wpływ wiele czynników takich jak:

  • wentylacja
  • ilość włączonych naraz urządzeń grzejących i ich odstęp od siebie
  • wielkość pomieszczeń
  • tempo pracy
  • sposób przygotowania potraw (niektóre muszą być opiekane na otwartym ogniu)

Sumując te czynniki, okazuje się, że przy palnikach ciężko wytrzymać cały dzień, a nawet w prawidłowo wentylowanej kuchni temperatura może osiągać około 50 stopni (sprawdziliśmy to nieraz w różnych restauracjach, wieszając termometr). Niby nic takiego, takie wczasy w Egipcie… ale 12 godzin dziennie w takich warunkach oprócz opalenizny możemy też liczyć na omdlenia co słabszych jednostek.

Bywało też naprawdę groźnie

Zdarzyło mi się pracować w miejscu, gdzie wentylacja była dosyć słabo poprowadzona, w dodatku kuchnia była niezbyt duża, a palniki były tuż obok pieca. I w tym właśnie lokalu zepsuł się okap, który nieco ratował sytuacje. Z racji, że właścicielom nie spieszyło się zbytnio z napraw tak „niepotrzebnej”, kosztownej rzeczy, warunki wewnątrz przypominały saunę. Dopiero kiedy jeden z kucharzy zasłabł i przewrócił się podczas pracy, powiesiliśmy obok stanowiska termometr. Gdy pokazał 70 stopni (!), postawiliśmy szefostwu ultimatum: albo okap zostaje naprawiony, albo zwalniamy się całą kuchnią. Mimo zapewnień, że sprawa zostanie natychmiast załatwiona, nie doczekaliśmy się nowego okapu. Ciekawe, czy dziś po latach już jest?

Za gorąca atmosfera może się odbić na daniach

To oczywiste, że przemęczona osoba pracuje mniej wydajnie. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że kucharze są zmuszeni robić częstsze przerwy i wyjść się przewietrzyć, przez co serwis nie idzie tak płynnie, jak powinien. W skrajnych przypadkach upał i duchota połączone z ciężką fizyczną pracą mogą powodować zawroty głowy i odwodnienie. Odbije się to na jakości dań, ponieważ osoba cała mokra od potu i ledwo widząca na oczy nie będzie w stanie prawidłowo dopieścić dania.

Mimo wszystko da się wytrzymać

Kiedy zaczynałem karierę gastronomiczną, jedynie kuchnie w restauracjach hotelowych były klimatyzowane. Inne restauracje w większości nie mogły sobie na to pozwolić i stawiały na dobry okap. Mimo tych 40-50 stopni, ja nigdy nie narzekałem, a pracować się dało. Po jakimś czasie po prostu przestałem zwracać uwagę na gorąco. Niestety może się to odbić na zdrowiu - kiedy z gorącej kuchni wchodzimy do chłodni, gdzie jest około 4 stopni, lub nawet mroźni, gdzie zazwyczaj jest -18 stopni, szybko można się przeziębić.

Sytuację ratuje klimatyzacja

Na szczęście powoli staje się standardem i już w prawie każdej nowej restauracji jest montowana nie tylko na sali, ale też w kuchni. Kucharze mogą odetchnąć, ponieważ przy dobrze klimatyzowanej kuchni, temperatura pomieszczenia w najgorszym wypadku może oscylować między 25 a 30 stopni - to bardzo dobre warunki pracy. Ja z czasem coraz bardziej je doceniam i na szczęście teraz pracuję tylko w takich miejscach. Kucharz w dobrej kondycji i temperaturze otoczenia, to pyszne jedzenie, wydane na czas, z zachowanym standardem.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil