3 lata temu

Dlaczego praca w centrum bywa uciążliwa

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Zjeść w restauracji można w praktycznie każdej części miasta lub jego okolic. O ile na obrzeżach nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu, to w okolicach centrum sytuacja się komplikuje.

Strefy, brak miejsc, ograniczony ruch samochodów

W ścisłym centrum (szczególnie większych miast) można się natknąć na strefę płatnego parkowania. Oznacza to, że pozostawienie tam samochodu na dłużej wiązać się będzie z kosztami, płatne parkingi w cale nie wychodzą korzystniej. W dodatku ciężko znaleźć miejsce parkingowe w centrum, szczególnie w weekendy. Kolejnym utrudnieniem może być organizacja ruchu w danym mieście, "dzięki której" przegapiając uliczkę możesz być skazany na okrążenie całego centrum, aby powrócić w pożądane miejsce.

Wygodniej wybrać coś dalej

Patrząc na uroki centrum, nic dziwnego, że coraz więcej osób woli pojechać do rodzinnej restauracji w swojej okolicy lub za miasto, wygodnie zaparkować i spędzić czas z rodziną bez stresu, czy ktoś Ci porysuje samochód, bo było za mało miejsca lub czy zdążysz dokupić kolejny bilet w parkometrze. Nierzadko też zdarza się, że w centrum jest po prostu drożej z powodu wyższych kosztów właścicieli.

Kucharze miewają podobne problemy

Znam sporo kucharzy, którzy nie chcą pracować w rynku ani jego okolicach. Podobne jak goście, mają problem z zostawieniem samochodu. Można oczywiście wybrać komunikację miejską, a jak ktoś mieszka dalej, dojechać do granic miasta i stamtąd dalej tramwajem lub autobusem. Jednak problem pojawia się, kiedy kucharz skończy pracę po godzinie 23 (co wcale nie zdarza się rzadko) . Jeśli spóźnimy się na wszystkie dzienne tramwaje i autobusy, zdarza nam się czekać prawie godzinę na nocny, który w dodatku okrąża pół miasta. Z tego powodu zamiast być w domu o 23:30, na przykład wracam przed 1. Chcąc jeszcze zrobić cokolwiek w domu z myślą, że jutro kolejny dzień pracy, wiem, że raczej nie będę wyspany. Mogąc parkować obok restauracji, problem się rozwiązuje, bo mogę bez problemu wrócić o każdej porze. W takiej sytuacji kucharz nie musi na koniec pracować szybko i stresować się, czy zdąży - to wpływa na efekty i wydajność. Ale znowu pojawia się problem gdzie (i za ile) zostawić auto i tak w koło Macieju…

Nie tylko parking zniechęca

Centrum ma ten problem, że zawsze kręci się tam dużo osób i restauracja praktycznie do ostatniej minuty jest pełna. O ile za miastem ostatnia godzina zwykle jest przeznaczona na sprzątanie kuchni, bo raczej mało kto jeszcze przyjdzie, tak koło rynku zaczynamy sprzątać dopiero po zamknięciu kuchni, przez co kończymy pracę godzinę później. Nic więc dziwnego, że sporo kucharzy (podobnie jak gości) wybiera mniej oblegane restauracja, stawiające na jakość, smak i pozwalające wygodnie dojechać. Oczywiście, że wtedy wydamy więcej na benzynę (szczególnie przy obecnych cenach), ale moim zdaniem to niewielka cena za komfort psychiczny i niekiedy fizyczny.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 lat temu
Drukują smak w Zakopanem... z jakim efektem?

Większość z was pewnie kojarzy Zakopane - zwane inaczej “stolicą Tatr”. Piękna góralska miejscowość, głównie utrzymująca się z turystów. W jego centrum znajduje się najbardziej znanym deptak - Krupówki - gdzie podczas spacerów mijamy mnóstwo kramów, sklepów i restauracji. Z racji, że jest tam ograni

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Grzegorz Misina
4 lata temu
Confit czyli Konfitowanie

W tym dziale zajmiemy się przedstawieniem bardziej zaawansowanych technik stosowanych w restauracjach, a które z powodzeniem możemy wykonać w domu. Omówimy historię, techniki oraz ich zastosowanie. Oprócz tego przygotujemy przepis z wykorzystaniem owej techniki tak aby można było go bez problemu wy

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w