5 lat temu

Dlaczego tylu kucharzy udostępnia dania na instagramie

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Masz instagrama? Prawie każdy ma. Jest traktowany praktycznie na równi z facebookiem i mnóstwo osób dzieli się tam relacjami ze swoich podróży czy stylu życia. Na platformie możemy zobaczyć półnagie dziewczyny reklamujące kosmetyki czy bieliznę, piękne samochody, mieszkania, miejsca… i dania. No właśnie, mnóstwo tego jedzenia przewija mi się na tablicy. Sam też obserwuję wielu chefów. Ale po co oni to wrzucają? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie.

Jak artysta

Artyści lubią, kiedy inni podziwiają ich dzieła, jest mnóstwo galerii z obrazami czy rzeźbami a sztuka staje się nieśmiertelna. Gastronomia z roku na rok się rozwija, nowe techniki pozwalają stworzyć rzeczy, o których jeszcze kilkanaście lat temu kucharzom się nie śniło. Rzeczywiście niektóre dania najlepszych kucharzy przypominają dzieła sztuki. Jednak wystawienie ich w galerii nie jest dobrym pomysłem, po kilku dniach mogłyby… już mniej zachwycać. Świetne zdjęcie można pokazać przyszłym pokoleniom, być może nawet posłuży jako inspiracja.

Rozpoznawalność

Jak wcześniej wyglądała praca kucharza? Gdzieś na zapleczu kuchni w nie zawsze dobrych warunkach. Goście czasem zachwycali się daniami w restauracji nawet nie wiedząc, kto je przygotował. Zdarzało się, że szef kuchni był znany i wychodził z kuchni, ale szeregowi kucharze nie mieli okazji się wykazać. A wrzucając zdjęcie do Internetu stają się z czasem rozpoznawalni. Jedni bardziej inni mniej ale to już nie jest anonimowa osoba, tylko rzemieślnik chwalący się owocami swojej pracy.

Sława i pieniądze

Przed chwilą pisałem o rozpoznawalności, a co gdyby pójść krok dalej? Kiedy kojarzy nas wiele osób a inni wzorują się na naszym stylu platingu (dekorowania talerza) łatwo stać się niemalże celebrytą. Nierzadko zdarza się, że blogerzy biorą udział w programach kulinarnych, lub nawet wchodzą w skład jury. Nie da się ukryć, że mając kilkaset tysięcy obserwujących wiele firm zaczyna się nami interesować, czy aby nie zareklamują ich produktów… oczywiście nie za darmo.

Otwarta droga kariery

Jak wygląda szukanie pracy? Przeglądasz oferty, wysyłasz CV, po jakimś czasie zadzwonią, pójdziesz na rozmowę, potem na dzień próbny żeby pokazać co potrafisz, a jesteś w danej kuchni pierwszy raz i ciężko się na wejściu odnaleźć… generalnie nie jest prostym zrobić świetne pierwsze wrażenie. Nawet jeśli potrafisz przyrządzać świetne dania, to często nie masz za szybko okazji by rozwinąć skrzydła. A w sytuacji gdzie Twój przyszły chef może zobaczyć Twoje danie w Internecie, od razu tworzy mu się w głowie obraz Twojego poziomu. Może też od razu rzucić Cię na głęboką wodę (brzmi groźnie, ale często tak najłatwiej się wykazać). Może się zdarzyć, że szef kuchni dobrej restauracji, przeglądając social media, sam zwróci na Ciebie uwagę i napisze z propozycją pracy.

Trochę tego jest

Nic więc dziwnego, że rosnąca popularność social mediów nie omija kuchni. Czasy się zmieniły, powstaje coraz więcej otwartych kuchni, goście mogą patrzeć na pracę kucharza, zadać mu kilka pytań i podziwiać kunszt. A zdjęcie w profilu służącym za portfolio jest świetną okazją na pokazanie co się potrafi, lub po prostu do zwykłego zauważenia progresu porównując swój poziom sprzed paru lat do obecnego. Więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś sprawdź naszego instagrama i facebooka.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Damian Rusek
5 lat temu
Wegetarianinie strzeż się parmezanu!

Moda na bycie vege ma się dobrze i coraz więcej osób rezygnuje całkowicie lub częściowo ze spożywania mięsa. W obecnych czasach to żaden problem, gdyż mamy mnóstwo składników roślinnych, którymi możemy zastąpić potrzebne nam białka czy tłuszcze zwierzęce. Wegetarianie często sięgają po soję lub sery

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
3 lata temu
Kłopot z wagą - czyli dlaczego dania w restauracji powinny być powtarzalne

Nie jest żadną tajemnicą, że zazwyczaj porcje w restauracji są ustandaryzowane i każdy z gości dostaje (prawie) identyczne danie. Zgodnie z przyjętą normą (nawet tak uczą w szkołach kulinarnych) jest to około 200 g głównego składnika, 150 g dodatku skrobiowego, 150 g sałatki i 50 g sosu. Choć szefow

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni