Składniki
Gruszki 4 szt
Wino białe 500 ml
Ser Fontina 60 g
Boczek wędzony plastry 8 szt
Pieprz czarny ziarna 8 szt
Liść laurowy 2 szt
Cytryna 1 szt
Szałwia świeża 10 g
Tymianek świeży 5 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Gruszki obierz zostawiając ogonek, skrop sokiem z cytryny. Do garnka wlej wino, włóż gruszki, dodaj pieprz, liście laurowe, uzupełnij wodą i gotuj około 10 minut, żeby gruszki zmiękły. Wyjmij gruszki, zostaw do ostygnięcia.
1
Krok 2
Wymieszaj ser z ziołami.
2
Krok 3
Gruszki przekrój tak, aby uzyskać czapeczkę zakończoną ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
3
Krok 4
Powstałe otwory wypełnij serem.
4
Krok 5
Każdą gruszkę owiń dwoma plastrami boczku.
5
Krok 6
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 minut.
6