3 lata temu

Dereniówka

30 min
20 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Dereń owoce 1 kg
Spirytus 1 l
Cukier 1 kg
Woda 1 l
Sposób przygotowania
Krok 1
Owoce na nalewkę powinny być dojrzałe, mocno czerwone i pozbawione skaz oraz uszkodzeń. Dokładnie wymyj dereń i osusz.
1
Krok 2
Kolejnym ważnym krokiem jest nakłucie owoców wykałaczką. Dzięki temu skutecznie uwolnią soki i cały zawarty w nich smak oraz aromat.
2
Krok 3
Ja nie pestkuję owoców do nalewek, gdyż bardzo sobie cenię pestkowy posmak w nalewkach. Przygotowane owoce derenia włóż do słoika i zalej alkoholem. Dokładnie zakręcony słoik odstaw w chłodne, zacienione miejsce na miesiąc. Po tym czasie alkohol przelej do drugiego naczynia i odstaw.
3
Krok 4
Owoce natomiast zasyp cukrem, słoik przykryj ścierką lub gazą i odstaw na kilka dni.
4
Krok 5
Następnie dokładnie odsącz owoce i sok z cukrem wymieszaj dokładnie z alkoholem, którym zalany był wcześniej dereń.
5
Krok 6
Słoik należy ponownie odstawić na tydzień, po czym jeszcze raz przefiltrować.
6
Krok 7
Teraz pozostaje odstawić gotową nalewkę na przynajmniej pół roku, by uzyskać ostateczny efekt.
7
Krok 8
Dereniówka, by nabrała smaku i mocy, może leżakować nawet kilka lat. Domowe nalewki stają się nieodłącznym wyposażeniem domowych barków Polaków. Na popularności zyskują te nietypowe, których smak może zaskoczyć gości. Warto postawić na nalewkę z derenia, która po latach zapomnienia wychodzi z cienia i na nowo zdobywa podniebienia Polaków.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami