4 lata temu

Norweskie Placki Lomper

1 h
3 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 900 g
Sól 15 g
Mąka pszenna 90 g
Mąka żytnia typ 2000 90 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie ostudź i obierz ze skórki. Dobrze je ugnieć.
1
Krok 2
Dodaj mąki i zacznij wyrabiać ciasto, dodaj łyżeczkę soli.
2
Krok 3
Ciasto powinno być miękkie, ale nie suche.
3
Krok 4
Teraz podziel ciasto na części po ok. 60 g i zrób kulkę.
4
Krok 5
Podsyp mąką powierzchnię robocza i każda z kul rozwałkuj na wielkość ok. 20 cm.
5
Krok 6
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż placki z każdej strony, aż będzie widać oznaki działania wysokiej temperatury.
6
Krok 7
Lomper podawaj z… A o tym za tydzień.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami