3 lata temu

Piołunówka

20 min + 3 dni
18 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Piołun suszony 20 g
Wódka 1 l
Spirytus 100 ml
Woda 100 ml
Cukier 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Do gąsiorka wsypać suszony piołun, zalać wódką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 doby.
1
Krok 2
Przyrządzony z wody i cukru syrop zmieszać (zanim wystygnie) ze spirytusem.
2
Krok 3
Wódkę; którą był zalany piołun przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem i spirytusem, zmieszać wstrząsając, odstawić na 1 dobę.
3
Krok 4
Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu wpływa dodatnio na jej jakość.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami