3 lata temu

Syrop z czarnego bzu

40 min
15 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Owoce czarnego bzu 1 kg
Woda 130 ml
Cynamon laski 1 szt
Goździki 7 szt
Ziele angielskie 2 szt
Jałowiec 2 szt
Pieprz czarny ziarna 3 szt
Kolendra ziarno 3 szt
Imbir 10 g
Kardamon mielony 3 g
Gałka muszkatołowa 3 g
Cukier trzcinowy 500 g
Cytryna 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach. Uwaga! Owoce silnie brudzą i pozostawiają plamy).
1
Krok 2
Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać korę cynamonową, goździki, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry, Na koniec dodać plasterek imbiru, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej.
2
Krok 3
Całość wymieszać, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić tak na noc.
3
Krok 4
Na drugi dzień przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier trzcinowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
4
Krok 5
Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy. Podane składniki wystarczą na 5 słoiczków po 180 ml syropu.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami