Składniki
Szparagi zielone 0.5 kg
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Bulion warzywny 1.5 l
Masło 50 g
Gałka muszkatołowa 3 g
Ziemniaki 1 szt
Natka pietruszki 0.5 szt
Kromki chleba 2 szt
Sól 8 g
Pieprz 4 g
Śmietanka 30% 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Odłam twardą część szparaga (szparag “wie”, w którym miejscu ma pęknąć, dlatego chwyć za oba końce łodygi i powoli wyginaj aż sam się złamie) i obierz je zwykłą obieraczką do warzyw (jeśli są młode, nie trzeba ich obierać). Wypłucz je i pokrój na mniejsze kawałki.
1
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je. Ziemniaka obierz, dokładnie umyj i pokrój w małą kostkę.
2
Krok 3
W garnku rozpuść połowę masła, podsmaż na nim przez minutę cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki i pokrojone szparagi (na razie bez główek). Smaż jeszcze chwilę.
3
Krok 4
Zalej bulionem warzywnym i gotuj około 20 minut. Po tym czasie dodaj główki szparagów i połowę umytej natki pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4
Krok 5
Z kromek chleba odkrój skórkę. Pokrój pieczywo w kostkę.
5
Krok 6
Rozgrzej resztę masła na patelni. Wymieszaj je z pokrojonym chlebem, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smaż często mieszając, aż grzanki będą chrupiące. Po tym czasie przełóż na pergamin i zostaw do ostygnięcia. Kiedy grzanki będą zimne, wymieszaj je z posiekaną natką pietruszki.
6
Krok 7
Dokładnie zmiksuj zupę na krem i w razie potrzeby jeszcze dopraw. Przecedź przez sito i gotuj jeszcze kilka minut żeby zgęstniała.
7
Krok 8
Nalej porcje zupy na talerz, posyp grzankami wymieszanymi z pietruszką. Udekoruj.
8