2 lata temu

Nietypowe zastosowania ogórka w domu

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Plasterki świeżego warzywa są nie tylko zdrowe i smaczne. Ogórek przyda się też w wielu domowych sytuacjach. Zamiast go zjeść, użyj ogórka do prac domowych. Nie wahaj się! Ogórek może Cię wybawić z paru kłopotliwych sytuacji. Przekonaj się, do czego przyda się to popularne warzywo.

1. Odświeży powietrze i oddech

Plasterki ogórka dodawaj do sałatek, kanapek, ozdabiaj nimi różne dania, żeby nacieszyć się ozonowym, świeżym zapachem. Czujesz, że masz nieprzyjemny oddech, a nie masz pod ręką gumy do żucia? Potrzymaj w ustach (ok. 30 sekund) plasterek świeżego ogórka - zawarte w nim naturalne substancje chemiczne zneutralizują bakterie powodujące przykrą woń.

2. Pomoże przetrwać dzień po imprezie

Pij sok z ogórka lub pogryzaj jego plasterki zamiast innych przekąsek – ogórek zrównoważy kwasowy odczyn (pH) alkoholu. Także dostarcza przeciwutleniaczy, witamin i działa przeciwzapalnie. Zawiera nawet 90 proc. wody potrzebnej odwodnionemu po przebalowanej nocy organizmowi, także witaminy z grupy B i węglowodany, które ułatwiają tkankom zatrzymanie wilgoci w organizmie.

3. Wypoleruje buty

Tak, tak. To szybkie, awaryjne wyjście, gdy nie masz pasty. Kawałkiem ogórka przeciągnij po powierzchni buta - sok nabłyszczy i odświeży skórę (także ekologiczną).

4. Zadziała jak eko-nabłyszczacz

Nie wyrzucaj zwiędłych ogórków. Wykorzystaj je do polerowania stalowych sztućców lub przetarcia lustra - podziałają jak najlepszy środek do czyszczenia. Potem wystarczy tylko przetrzeć te przedmioty papierowym ręcznikiem i gotowe! Roztarty miąższ z odrobiną zwykłej kuchennej soli (chlorek sodu) stanie się doskonałym środkiem do czyszczenia umywalek i ceramicznych wanien.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Lawenda na 40 domowych sposobów

Lawenda to nie tylko wspaniale wyglądające kwiaty, ale również doskonały dodatek do wielu produktów, wspaniały i skuteczny środek naturalnej pielęgnacji, a także wyśmienity składnik kulinarny. Dzisiaj zachęcamy do poznania najważniejszych domowych zastosowań lawendy i olejku lawendowego. Lawenda to

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Mleko nie tylko do picia

W wielu przypadkach mleko świetnie sprawdzi się w Waszym ogrodzie, na parapecie, czy w polu. 1. Mleko jako nawóz Wapń zawarty w mleku może przyczynić się do wzmocnienia roślin, a inne odżywcze dla ludzi i zwierząt składniki przyczyniają się do ochrony roślin. 2. Mleko może odkażać Stosując mleko w m

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kiszona brukselka i kalafior

Brukselka to również kapusta, a warzywa kapustne kiszą się wyjątkowo łatwo i bezproblemowo. Dzisiaj opowiem Wam, jak kilka lat temu eksperymentowałam 😊 Kupiłam kilogram brukselki, umyłam, oczyściłam z uszkodzonych listków i wpakowałam do dużego słoika. Ponieważ nie wiedziałam, czego się po brukse

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy