2 lata temu

Gdzie się podziali goście

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd to się bierze.

Być może problemem są ceny?

Wszystko drożeje, a restauracje nie są pod tym względem wyjątkami. Można dostrzec kryzys nie tylko w Polsce, ale też u wszystkich naszych sąsiadów - byłem zaskoczony, kiedy Anglicy zamawiali u nas zestawy lunchowe (gdy zwykle nawet nie patrzyli na nasze ceny). Wszyscy oszczędzają i rosnące ceny dań mogą sprawić, że nawet turyści wolą wybrać tańszy fast food od dopracowanego dania restauracyjnego. Niestety minęły czasy, gdzie za 100 zł, mogliśmy się porządnie najeść w trzy osoby, aktualnie to obiad dla jednej lub maksymalnie dwóch osób w turystycznym miejscu. Polacy również z tego co widzę, preferują tańsze bary, gotowe produkty, czy najeść się szybko, tanio i dobrze w restauracji fast food (choć nawet tam czasem ceny nie rozpieszczają). Inflacja depcze nam po piętach, a pensje jakoś nie chcą jej dogonić ;)

Za gorąco?

Kolejnym powodem mogą być temperatury. Upały dają się we znaki i czasem ciężko spacerować, kiedy żar leje się z nieba. O wiele częściej widzę ludzi nad wodą, niż spacerujących po centrum, a żeby w restauracji w centrum był tłum, musi mieć kto do niej zajrzeć. Przypuszczam, że w taki upał zalew, plaża, basen czy bulwary to lepsze opcje niż rozgrzane ulice. Sporo osób zaczyna szukać miejsca do biesiadowania dopiero wieczorami, przez co na koniec czeka nas największy ruch i przez godziny zamknięcia niestety wszystkich nie obsłużymy.

A skoro jesteśmy już przy kąpieliskach, to siedząc cały czas nad wodą, pływając i opalając się, pewnie też nie chcesz się przejadać, więc restauracyjne danie odpada. Pizza, burger, zapiekanka czy frytki to tańsze opcje, które zabiją głód, a nie sprawią, że ciężko się ruszać.

Za duża konkurencja?

W ostatnim czasie otworzyło się sporo nowych lokali, w tym dużo sezonowych oraz bazujących na zagranicznej kuchni. Oczywiście jest też mnóstwo miejsc, bazujących na aktualnych trendach kulinarnych, przez co ludzie nie są fizycznie ani finansowo w stanie być wszędzie. Kiedy dodać do tego fakt, że bardziej oblegane są lokale w turystycznych miejscach z atrakcjami, a mnóstwo mieszkańców danego miasta powyjeżdżało na urlopy, finalnie frekwencja gości jest niewielka.

Ale nie ma co się załamywać

Mam wrażenie, że sytuacja powoli się uspokaja, a to tylko przejściowe problemy i już niebawem restauracja znów będzie pękać w szwach, słychać będzie gwar zadowolonych gości oraz od czasu do czasu krzyki i wyzwiska z kuchni ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Czy kucharze żywią się lepiej niż inni?

Piszę ten artykuł delektując się pysznym hot dogiem, wiecie, taka podłużna bułka z mięsem parówką, ale o tym może innym razem. Niby domowej roboty ale wciąż fast food… O czym to ja? No tak, dieta kucharzy. Możliwości wydają się nieograniczone Dużo ciekawych i wykwintnych dań, ekskluzywne składniki,

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Sumo Ramen, czyli Finebite w Trójmieście

Już po sezonie wakacyjnym, więc co jakiś czas można złapać fajne ceny lotów i hoteli, na kilkudniowy wyjazd. W taki sposób znalazłem się w Trójmieście, gdzie korzystając z okazji oraz aplikacji finebite (o której napiszę więcej w osobnym artykule), postanowiłem spróbować czegoś nowego. Na początek r

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Grzegorz Misina
4 lata temu
Confit czyli Konfitowanie

W tym dziale zajmiemy się przedstawieniem bardziej zaawansowanych technik stosowanych w restauracjach, a które z powodzeniem możemy wykonać w domu. Omówimy historię, techniki oraz ich zastosowanie. Oprócz tego przygotujemy przepis z wykorzystaniem owej techniki tak aby można było go bez problemu wy