2 lata temu

Cudowne działanie niedojrzałych orzechów włoskich

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Pisałam już o ORZECHACH WŁOSKICH, ale jesiennych. Tymczasem niedojrzałe orzechy włoskie też mają cudowne działanie, a teraz jest najlepszy czas na taki zbiór, orzechy są soczyste i odpowiednio miękkie.

🌿 Kiedy zrywać zielone orzechy ?

Zielone orzechy najlepiej zbierać w drugim tygodniu po wigilii św. Jana, która była 23 czerwca, później twardnieją i są mniej soczyste. Stopień dojrzałości orzechów zależy także od gatunku orzecha oraz od przebiegu wegetacji. Jak można sprawdzić, czy orzechy są dobre? Jeśli da się lekko wbić wykałaczkę do środka orzecha - orzech jest idealny na syrop lub nalewkę. Jeśli nie można tego zrobić (natrafimy na opór) to znaczy, że skorupka już się wytworzyła i jest za późno na robienie nalewki czy syropu. Orzech musi być miękki i biały w środku.

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH - przyjazny dla dzieci.

🍯🌿Składniki:

  • 40 zielonych (miękkich ) orzechów włoskich
  • 1 litr płynnego miodu
  • zamiast miodu można pokrojone orzechy przesypywać warstwami cukrem

🌿Wykonanie:

  • Orzechy drobno pokroić (robić to w rękawiczkach, ponieważ orzechy silnie barwią skórę dłoni).
  • Umieścić w słoiku, zalać miodem; ja używam miodu akacjowego, ale jesli macie miód scukrzony wystarczy go rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Słoik zamknąć i postawić w miejscu nie wyeksponowanym na słońce na około 2 miesiące.
  • Co jakiś czas wstrząsać słojem, ażeby składniki mogły się wymieszać i lepiej zachodziła ekstrakcja.
  • Potem syrop odcedzić i rozlać do butelek, najlepiej z ciemnego szkła.
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu

🌿Syrop z zielonych orzechów z miodem pomaga na:

  • 🍯zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, taki syropek wypiją dzieci mające co najmniej roczek przy rozwolnieniu lub bólu brzuszka,
  • 🍯problemy z układem krążenia,
  • 🍯na dolegliwości związane z menopauzą,
  • 🍯poprawę pamięci i usprawnienie pracy mózgu,
  • 🍯niedoczynność tarczycy - orzechy włoskie to bogate źródło jodu,
  • 🍯odtrucie organizmu, zapobiega także wchłananiu się toksyn
  • 🍯wzmocnienie układu odpornościowego,
  • 🍯zwiększenie sił witalnych organizmu,
  • 🍯anemię i osłabienie, szczególnie u dzieci i osób osłabionych przewlekłymi chorobami i długotrwałym leczeniem,
  • 🍯 zwalczanie pasożytów,
  • 🍯leczenie otyłości,
  • 🍯przewlekłe choroby układu oddechowego, gardła, zapalenie oskrzeli.

🌿Wystarczy tylko 1 łyżeczka (dzieci) lub łyżka (dorośli) syropu dziennie przyjmowana na czczo. 📗Orzech włoski daje uczucie sytości (przepełnienia). Jest to możliwe dzięki stymulującemu działaniu orzechów włoskich na część centrum podwzgórza, które reguluje głód i decyduje o sygnale sytości. NALEWKI Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH – 4 tradycyjne receptury Nalewka z orzecha włoskiego jest tradycyjnym trunkiem leczniczym mocno zakorzenionym w polskiej kulturze. Dawniej popularną odmianą orzechowego trunku była nalewka wytwarzana z zielonych owoców orzecha włoskiego zwana ratafią, tynkturą orzechową bądź orzechówką. Nalewka z orzecha włoskiego jest niezastąpiona przy zatruciach, niestrawności, biegunkach i bolesnych skurczach żołądka. Pomaga rozprawić się z wirusami, bakteriami, grzybami i pasożytami. Zielona łupina orzecha włoskiego zawiera dużo leczniczych garbników i glikozydów, które nadają trunkowi mocny wytrawny smak

🍷Lecznicza nalewka z zielonych orzechów włoskich

  • Litr bimbru lub brandy albo ½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
  • 30 małych zielonych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki brązowego cukru

Umyte i posiekane orzechy zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni. Kiedy puszczą sok zalewamy alkoholem, możemy do smaku dołożyć laskę wanilii, skórki cytryny, pomarańczy, goździki lub cynamon. Macerujemy 40 dni w słonecznym miejscu, przecedzamy i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła. Zażywamy 1-4 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie.

Nalewka z orzechów pomaga w:

niestrawności, zatruciach, bólach brzucha nieżytach żołądka, biegunkach, zaparciach, wzdęciach, grypie żołądkowej, jelitowej, wirusówkach, pasożytach, infekcjach bakteryjnych, grzybiczych, chorobach tarczycy, hashimoto, miażdżycy, cukrzycy, chorobach metabolicznych.

🍷Tradycyjna orzechówka

  • 10 zielonych orzechów włoskich
  • ½ czystej wódki 40%

Orzechy kroimy na małe kawałeczki, wsypujemy do szklanego słoja i zalewamy wódką. Zamykamy szczelnie słoik by alkohol nie wietrzał i ustawiamy na słońcu. Po kilku tygodniach ciecz stanie się ciemno brunatna filtrujemy i przelewamy do butelek. Trunek jest cierpko gorzki, przed użyciem esencję należy rozcieńczyć przegotowaną wodą z miodem. Orzechówka ma specyficzny zapach gorzkawo-korzenny z cierpkawą nutką. Pomaga w schorzeniach żołądka, wątroby i bólach brzucha.

🍷Orzechówka włoska

  • 5 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 250 g cukru
  • Litr przegotowanej wody
  • 10 goździków
  • Gwiazdka anyżu

Składniki mieszamy w szklanym słoju, szczelnie zamykamy i ustawiamy w ciepłym zacienionym miejscu na miesiąc Filtrujmy i przelewamy do butelek. Receptura pochodzi z włoskiego Tyrolu. Tradycyjnie podaje się w szklaneczkach zalewając kawałek surowego jabłka. Smakuje wybornie i pomaga w trawieniu, bólach żołądka i wątroby.

🍷Mazowiecka nalewka z orzecha włoskiego

Pokrojone na ćwiartki 40 orzechów zalewamy litrem spirytusu. Ustawiamy w słonecznym miejscu. Po 3-4 tygodniach przecedzamy. Robimy syrop z wody i cukru lub miodu. Przecedzoną nawlekę łączymy z syropem z 2 szklanek wody cukru lub miodu, doprawiamy anyżem, cynamonem, gałką muszkatołową i pieprzem. Odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie, przecedzamy i leżakujemy 12 miesięcy. Nalewka zwalcza pasożyty, poprawia przemianę materii, pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego, bólach brzucha, biegunkach.

OLIWA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

100 g posiekanych orzechów zielonych zalać w słoiku 500 ml oliwy z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce. Po miesiącu przefiltrować.

Oliwa orzechowa jest znakomitym środkiem przeczyszczającym i przeciw pasożytom Zewnętrznie pomaga przy owrzodzeniach skóry, czyrakach, ropniach, odmrożeniach. Można stosować na wypadanie włosów, hemoroidy.

MIKSTURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH NA WZMOCNIENIE ŻOŁĄDKA

4 zmielone zielone orzechy włoskie zalać 500 ml gorącego mleka. Podgrzewać 5 minut. Odstawić na 2 godziny.

Pije się 4 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem 1/2 szklanki. Mleko zaleca się w nieżycie żołądka i niestrawności u osób, które nie mogą spożywać alkoholu.

MIKSTURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH PRZECIW BIEGUNCE

4 zmielone zielone orzechy włoskie wymieszać z 200 ml miodu. Dodaje się łyżkę stołową do herbaty, dzieciom łyżeczkę. Przechowuje w lodówce.

NAPAR Z LIŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO

Z liści zebranych do końca czerwca. Łyżkę rozdrobnionych zalać 2 niecałymi szklankami wrzątku. Pozostawić pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pije się pół szklanki 3 razy dziennie. Stosuje w nieżycie przewodu pokarmowego, biegunce, zatruciach pokarmowych, wrzodach, krwawieniach z przewodu pokarmowego. Napar można stosować w profilaktyce cukrzycy, leczeniu stanów zapalnych narządów płciowych w postaci nasiadówek i wewnętrznie. Zewnętrznie skuteczny w leczeniu trądziku, zapaleń ropnych, owrzodzeń skóry, grzybicy, nadmiernej potliwości stóp. Uwaga: Na przetwory zbieramy orzechy zdrowe i miękkie.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
1 rok temu
10 najpopularniejszych dań gruzińskiej kuchni

W większości rodzima Gruzińska kuchnia jest prosta, a jednocześnie intensywna w smaku. Odzwierciedla kulturową miłość do mięsa i wina, świeżych warzyw, orzechów, serów i przypraw (jak słynny sos śliwkowy – tkemali) oraz ziół. Powszechnie stosowane i cenione są bakłażany, kolendra, orzechy włoskie, w

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
4 lata temu
Wreszcie ruszyliśmy!

15 maja 2021 roku (historyczny dzień!) pojawiło się zielone światło dla polskiej gastronomii. Wreszcie restauracje mogły otworzyć swoje ogródki dla gości - pomijając te zbuntowane, które były otwarte już od kilku miesięcy ;) Można było też wybrać się na spacer bez maseczki, z czego ludzie tłumnie sk

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości papryki, w zależności od koloru

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
3 lata temu
Sumo Ramen, czyli Finebite w Trójmieście

Już po sezonie wakacyjnym, więc co jakiś czas można złapać fajne ceny lotów i hoteli, na kilkudniowy wyjazd. W taki sposób znalazłem się w Trójmieście, gdzie korzystając z okazji oraz aplikacji finebite (o której napiszę więcej w osobnym artykule), postanowiłem spróbować czegoś nowego. Na początek r

Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o