2 lata temu

Kwiaty jadalne

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉

Jadalne kwiaty można dodawać do sałatek, herbat, ciast, panierować, faszerować, a nawet kandyzować.

Wyśmienicie sprawdzają się, jako ciekawe urozmaicenie wielu potraw i pięknie wyglądają.

Oprócz tego, że są niezwykle dekoracyjne oraz doskonale smakują, są bogate w cenne składniki odżywcze. Sposób, w jaki są zbierane kwiaty ma kluczowy wpływ na ich smak. Najlepiej korzystać z tych dziko rosnących, z dala od ruchliwych dróg i miast. W czasie zbiorów istotna również jest pogoda. Najlepiej robić to w czasie ciepłych i suchych dni, gdy rosa już opadnie.

Środki ostrożności i przygotowanie jadalnych kwiatów

Po zebraniu kwiatów najlepiej wysypać je równomiernie na biały papier lub płótno i pozostawić na około godzinę. W tym czasie wyjdą z nich wszystkie robaki i owady, które na co dzień w nich bytują. Przygotowanie kwiatów do jedzenia, to przede wszystkim dokładne ich opłukanie oraz usunięcie elementów takich jak pręciki, słupek oraz działki kielicha. Goździki mają gorzkawy element, który znajduje się w białych płatkach u podstawy kielicha. Kwiaty bratka, dyni, fiołka i nasturcji są jadalne w całości. Kwiaty najlepiej przygotować od razu ponieważ szybko więdną. Do konsumpcji absolutnie nie nadają się kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach lub centrach ogrodniczych oraz te rosnące w parkach i klombach. Rośliny pochodzące z tych miejsc mogą zawierać toksyczne środki ochrony roślin. Osoby cierpiące na dolegliwości, takie jak: katar sienny, astma oraz alergia, powinny unikać kwiatów w posiłkach ze względu na duże stężenie pyłków.

Rodzaje jadalnych kwiatów:

  • 🌸Najpopularniejszy kwiat, który w całości nadaje się do spożycia to mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem. Można dodawać go do sałatek (szczególnie smaczne są młode, nie rozwinięte jeszcze pączki) oraz przyrządzać z niego miód, nalewki a nawet wino.
  • 🌸Kwiaty cukinii, bazylii lub akacji wyśmienicie smakują usmażone w cieście naleśnikowym. Duże kwiaty dyni można faszerować, np. serem ricotta i suszonymi pomidorami.
  • 🌸Kwiaty nasturcji, bratka oraz goździków i płatki róży idealnie smakują jako dodatek do sałatek lub dań makaronowych.
  • 🌸Hibiskus, czyli kwiaty malwy sudańskiej to podstawa pysznej i bogatej w witaminę C herbaty. Hibiskus często występuje również w postaci kandyzowanej przekąski.
  • 🌸Rosnące pośród zbóż chabry są wyśmienite do przygotowania jasno-różowego wina chabrowego.
  • 🌸Inne kwiaty jadalne to m.in. bez lilak, bez czarny, begonia, nagietek lekarski, koniczyna biała, koper ogrodowy, fasola wielkokwiatowa, stokrotka oraz wrzos. Właściwości odżywcze kwiatów jadalnych:
  • 🌼Kwiaty jadalne to pyszny, bardzo zdrowy, niskokaloryczny i bardzo dekoracyjny dodatek do potraw. Przykładowo fiołek trójbarwny, czyli popularny bratek, zawiera duże ilości witaminy C, kwas salicylowy, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Dzięki temu obniża ciśnienie krwi, zmniejsza dolegliwości reumatyczne oraz wspomaga leczenie zmian trądzikowych.
  • 🌼Ponadto kwiaty jadalne są źródłem, soli mineralnych, błonnika, substancji śluzowych, karotenoidów oraz flawonoidów (naturalnych antyoksydantów). Dzięki temu kolorowy, roślinny dodatek do potraw wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również odżywczo.
  • 🌼Jadalne kwiaty wspomagają pracę układu trawiennego, przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, wzmacniają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie oraz przyspieszają rekonwalescencję.
  • 🌼Nasturcja to naturalny antybiotyk a nagietek obniża ciśnienie krwi.
  • 🌼Wywar z nagietka wspomaga leczenie zmian skórnych.
  • 🌼Picie herbatki z fiołka trójbarwnego wspomaga detoksykację organizmu. Oprócz tego bratek zwalcza trądzik i zapewnia ładną cerę.

Przepis na kwiaty cukinii w cieście

Składniki na 3 porcje:

  • 👉9 kwiatów cukinii,
  • 👉200 g mąki pszennej,
  • 👉3 łyżki mleka,
  • 👉1 jajko,
  • 👉200 ml wody gazowanej,
  • 👉pół łyżeczki soli,
  • 👉szczypta pieprzu,
  • 👉olej do smażenia.

Czas przygotowania: 15 minut Sposób przygotowania:

  • 🌹Jajko, pieprz, sól, mąkę, wodę oraz mleko wymieszaj – najlepiej mikserem lub trzepaczką – na gładka masę. Ciasto powinno być dużo gęstsze niż naleśnikowe, tak, by nie spływało z kwiatów.
  • 🌹Kwiaty dokładnie opłucz i osusz. Usuń łodyżki.
  • 🌹W rondelku rozgrzej olej.
  • 🌹Każdy kwiat obtaczaj w cieście i smaż przez około minutę z każdej strony.
  • 🌹Wyjmuj kwiaty łyżką cedzakową na papierowy ręcznik – by odsączył się nadmiar tłuszczu. Kwiaty cukinii w cieście najlepiej smakują jako samodzielne danie. Idealnym dodatkiem jest sos na bazie jogurtu greckiego i czosnku. Smacznego! Po więcej ciekawych przepisów nie tylko na spożycie kwiatów 😉 zapraszamy do obserwowania naszej strony 😊

💀Nowa moda na je­dze­nie kwia­tów jest jednak nie­bez­piecz­na. Bez wiedzy i doświadczenia można się nimi nawet otruć...

Niewinnie wyglądający kwiatek w sałatce, czy na kanapce może być groźny dla zdrowia. Na rynku żywieniowo-restauracyjnym można ostatnio odnieść wrażenie, że niedługo nie dostanie się kebaba na ostro bez wsadzonego weń bratka. Tymczasem okazuje się, że aż 16 z 23 kwiatów uznanych za jadalne, zawiera toksyny, nawet śmiertelne. Inne mogą powodować choroby serca i nowotwory. Na przykład krwawnik pospolity często bywa dodawany do herbaty. Gdyby tylko pijący taki napar wiedzieli, że zawiera on te same substancje halucynogenne, co absynt… A popularny kremowy tort, dekorowany owocami i kwiatami żmijowca, zwyczajnego zawiera alkaloidy pirolizydynowe, odpowiedzialne za nowotwory i uszkodzenia wątroby. Jadalne kwiaty wzięli pod lupę naukowcy z duńskich instytucji: National Food Institute i Urzędu ds. Weterynarii i Żywności. Odwiedzili oni 150 restauracji i lokalnych producentów żywności i przebadali wykorzystanie roślin zbieranych w środowisku naturalnym lub z prywatnych ogrodów lub rynków. Zidentyfikowali 23 kwiaty, które są powszechnie stosowane w kuchni nordyckiej. Spośród nich dziewięć zawiera znane toksyczne związki, dwa – nieznane substancje toksyczne, a kilka to kwiaty pochodzące z roślin zawierających toksyny. Ze względu na ograniczoną ilość dostępnych danych, naukowcy pod wodzą specjalisty od żywności Mikaela Mandrupa Egebjerga, nie byli w stanie ustalić bezpiecznego limitu spożycia kwiatów. W czasopiśmie Food and Chemical Toxicology piszą jednak, że na przykład kwiaty używane jako dekoracje do ciast, są używane w takiej ilości, że mogą wywołać zatrucie. – Brak wiedzy botanicznej i założenie, że wszystko, co naturalne, jest zdrowe, tworzy niebezpieczny koktajl dla zbieraczy dzikich roślin – napisali autorzy. Naukowcy podkreślają również, że inne rośliny, których nie zbadali, a są spożywane przez ludzi, mogą być równie toksyczne. Jednak badania nad substancjami w nich zawartymi są zbyt rzadkie, aby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski dotyczące ich bezpieczeństwa. Cytując dalej: "Badanie ujawniło pilną potrzebę uzyskania lepszych informacji na temat statusu takiej żywności i bezpieczeństwa nasion zebranych ze środowiska naturalnego. Chodzi o to, by producenci żywności, kucharze i autorzy książek kucharskich nie skupiali się tylko na smaku, fakturze i pięknie żywności, ale zwracali też większą uwagę na to, czy kwiaty są bezpieczne do jedzenia." A więc... poniżej

16 kwiatów, których lepiej nie jeść:

  • 🌺Groszek nadmorski (Lathyrus japonicus): zawiera związki, które powodują degenerację neuronów ruchowych i deformacje kości w badaniach na zwierzętach. Używany jest w Europie jako dekoracja do ciast, na szczęście w Polsce jest rzadki i chroniony.
  • 🌺Ogórecznik lekarski (Borago officinalis): w badaniach na zwierzętach roślina ta była wiązana z zatruciami wątroby i nowotworami. Pojawiły się także doniesienia o śmieci osób, które zjadły żywność zanieczyszczoną ogórecznikiem. Ten kwiat jest spożywany w sałatkach, jako przyprawa lub przekąska. Jego nektar bywa również używany jako słodzik.
  • 🌺Żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius): zawiera substancje, które mogą powodować nudności, wymioty, pocenie się, wysokie ciśnienie krwi, ból głowy, utratę przytomności, a nawet śmierć. Dekoruje się nim ciasta.
  • 🌺Farbownik lekarski (Anchusa officinalis): działa tak, jak ogórecznik. Dodaje się go do herbat i naparów.
  • 🌺Wierzbówka kiprzyca (Epilobium angustifolium): w wielu kuchniach dodaje się ją do chleba. Jest toksyczna.
  • 🌺Nasturcja ogrodowa (Tropaeolum majus): zawiera substancje, które zmieniają poziomy hormonów u szczurów i powodują uszkodzenia płodu u ciężarnych gryzoni, w tym małe masy urodzeniowe. Dekoruje się nią sałatki.
  • 🌺Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata): zawarte w nim związki powodowały zmniejszenie masy ciała i apetytu u szczurów, a także zapalenie błony śluzowej jamy brzusznej. Spożywany w sałatkach.
  • 🌺Fiołek trójbarwny (Viola tricolor): związek w nim zawarty spowodował anemię hemolityczną - rozpad czerwonych krwinek - u dziewięciomiesięcznego dziecka w Iranie. Zawiera również związki, które mogą drażnić astmatyków. Spotykany w sałatkach.
  • 🌺Nagietek lekarski (Calendula officinalis): w badaniach laboratoryjnych okazało się, że jego składniki powodują uszkodzenie DNA i zapalenie wątroby. Gdzie go znajdziemy? W sałatkach.
  • 🌺Aksamitka wąskolistna (Tagetes tenuifolia): toksyczna dla szczurów, efekty bliżej nieznane. Dekoruje się nią ciasta.
  • 🌺Żmijowiec zwyczajny (Echium vulgare): działa podobnie, jak ogórecznik lekarski.
  • 🌺Jasnota biała (Album lamium): zawiera związki, które powodują nieprawidłowości genetyczne w badaniach laboratoryjnych i zostały powiązane z rakiem u ludzi. Jej kwiaty można spożywać jako przekąskę; liście i pędy są często dodawane do dań kuchni śródziemnomorskiej; nektar używany jest jako słodzik.
  • 🌺Marchew zwyczajna (Daucus carota): zawiera substancję, która została sklasyfikowana jako potencjalnie rakotwórcza u ludzi. Głowa kwiatu często jest spożywana na surowo, jej nasiona są czasem dodawane do zup i gulaszu lub używane do aromatyzowania herbat. Przypominamy, że korzeń marchewki jest w porządku!
  • 🌺Przytulia wonna (Galium odoratum): zawiera związki, które kiedyś były używane jako leki. Zostało to zakazane zapaleniach wątroby u pacjentów z nieprawidłowościami układu odpornościowego. Znajdziemy ją w winie (dodaje aromatu), galaretkach, lodach, sorbetach i sałatach.
  • 🌺Krwawnik pospolity (Achillea millefolium): zawiera olejki eteryczne, które powodują śmierć komórek rozrodczych, a także krwawienie i inne powikłania w jądrach gryzoni. Zawiera również tę samą toksynę, co absynt.
  • 🌺Gajowiec żółty (Lamium galeobdolon): zawiera związki, które zostały połączone z uszkodzeniem DNA w badaniach laboratoryjnych.

Koniecznie dajcie znać, jakie jest Wasze zdanie: lubicie jeść kwiaty, czy raczej się ich boicie w posiłkach?
A może już od dawna eksperymentujecie w kuchni i macie dla nas jakieś wskazówki?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Lecznicze chwasty

Rosną prawie wszędzie. Popularnie nazywamy je chwastami, a często są to cenne rośliny lecznicze. Poznajcie pożyteczne strony roślin, które często nie są mile widziane w ogrodach. Chwasty to dla jednych rośliny niepożądane, dla innych jadalne, ozdobne, lecznicze. Leśnicy do chwastów zaliczają między

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Lawenda na 40 domowych sposobów

Lawenda to nie tylko wspaniale wyglądające kwiaty, ale również doskonały dodatek do wielu produktów, wspaniały i skuteczny środek naturalnej pielęgnacji, a także wyśmienity składnik kulinarny. Dzisiaj zachęcamy do poznania najważniejszych domowych zastosowań lawendy i olejku lawendowego. Lawenda to

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Drzewko kawowe własnej uprawy

Jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście 😉 Kawowiec jest rośliną niewymagającą, a przy tym bardzo okazałą. Jego błyszczące liście, pachnące kwiaty i czerwone owoce ożywią każdą przestrzeń. Wysiew Surowe ziarna

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
O czarnym bzie

Czarny bez - Idealny na obrzęki, żylaki, przeziębienia... W naszych, europejskich warunkach czarny bez jest to krzew lub niewielkie drzewo z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliacae). W Polsce jest krzewem bardzo pospolitym. Osiąga wysokośc do 5 m. Kwiaty promieniste, białe, średnicy 6 - 9 mm o si

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kiszona brukselka i kalafior

Brukselka to również kapusta, a warzywa kapustne kiszą się wyjątkowo łatwo i bezproblemowo. Dzisiaj opowiem Wam, jak kilka lat temu eksperymentowałam 😊 Kupiłam kilogram brukselki, umyłam, oczyściłam z uszkodzonych listków i wpakowałam do dużego słoika. Ponieważ nie wiedziałam, czego się po brukse

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Dziurawiec na wiele dolegliwości

Przyszła pora pozbierać dziurawiec i zrobić z niego magiczny olej - na wiele dolegliwości. Kwitnące ziele dziurawca należy zbierać w słoneczny dzień. Same kwiaty zmiażdżyć, drewnianym wałkiem, tłuczkiem w słoju i zalać oliwą z oliwek (lub innym olejem roślinnym). Odstawić na 3 tygodnie w nasłoneczn

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
4 lata temu
Zawsze kiedy zacznę jeść...

Chyba nikt nie lubi kiedy mu się przerywa jedzenie? Dotyczy to zarówno wygłodniałych ludzi, którzy niechętnie odrywają się od talerza, bo czegoś zapomnieli jak i zwierząt, które mogą uszkodzić rękę za próbę zabrania miski. Jak więc widzisz to uniwersalny międzygatunkowy problem. A wczorajszy dzień z

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi