2 lata temu

Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jest właśnie o Tobie.

Karty menu są w restauracji nie bez powodu

Pomijając restauracje, gdzie do głównego składnika wybierasz dodatki i każdy jest osobno płatny (a jest takich miejsc sporo), są też takie, gdzie płacisz za gotowe danie, tworzące spójną całość. Smaki są (a przynajmniej powinny być) odpowiednio zbalansowane, żebyś miło je wspominał jeszcze długo po posiłku. Nie brakuje osób, które mają własny pomysł na kartę menu, a kucharze zmagają się z nimi na co dzień.

Co ludzie chcą zamieniać?

Poczynając od najprostszych modyfikacji jak zamiana czy usunięcie składnika, do zmiany nawet połowy dania. Te pierwsze są stosunkowo bezproblemowe dla kucharza (chociaż raczej nie będzie szczęśliwy z ich powodu). Może to być usunięcie składnika, na który gość ma alergię, lub zamiana ziemniaków na frytki (jeśli są w karcie), bo akurat ma na nie bardziej ochotę. Nie ma z takimi rzeczami problemów, ponieważ wystarczy, że kucharz o nich nie zapomni 🙂

Sytuacja się komplikuje przy poważniejszych zmianach

Są one często nierealne. Na przykład masz poważne uczulenie na czosnek, orzechy, gluten czy laktozę, a koniecznie chcesz danie, które je zawiera. W sytuacji, kiedy lądują w składniku dania już na etapie obróbki wstępnej, nie ma możliwości ich usunąć. Co więcej, miejsce, w którym dany składnik jest przygotowanych, może być pełne szkodzących Ci alergenów. Kucharz nie będzie ryzykował Twojego zdrowia, bo chcesz zjeść czosnkową bagietkę bez czosnku.

Nieco inna sytuacja występuje, kiedy zmiana jest możliwa, ale uciążliwa. Na przykład chcesz zjeść mizerię, ale nie ma jej w karcie? Oczywiście, że da się ją zrobić, ale w dużym ruchu kucharz często nie jest w stanie się oderwać od np. przygotowania dań głównych dla innych gości. Nie chcemy też zbytnio zgadzać się na takie modyfikacje w luźny dzień, ponieważ ucząc gościa, że nie ma problemu z zamianami, będzie ich oczekiwał również w weekendowych godzinach szczytu.

Zdarzają się restauracje, w których podchodzą do tego na luzie

Są nastawione na maksymalne zadowolenie gości i każdą zmianę, możliwą do wykonania akceptują. Jednak to raczej wyjątki, a im bardziej wykwintna restauracja oraz większe obłożenie stolików, tym mniej ustępstw. Chodzi nie tylko o dodatkową pracę dla kuchni, ale też możliwą zmianę smaku całego dania. Szef kuchni wybrał takie, a nie inne połączenie składników, uznając je za najlepsze, i zmieniając je, możesz całkowicie popsuć smak, za co oczywiście obwinisz kucharzy, a nie swoje zmiany - przecież to oni nie umieli ich poprawnie zastosować 😉 zgadza się? Nie twierdzę, że zawsze masz się sztywno trzymać karty, a zazwyczaj obsługa pójdzie Ci na rękę. Zrozum tylko, że nie zawsze i nie na każdą zmianę się zgodzą, a specjalne przygotowane danie, to jedynie dobra wola i możliwości kucharzy, a nie ich obowiązek.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
1 rok temu
Zacznij gotować hobbystycznie: Porady od Doświadczonego Szefa Kuchni

Gotowanie to nie tylko praktyczna umiejętność, ale także sztuka, która pozwala wyrazić swoją kreatywność i cieszyć się smakami. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, ten artykuł jest dla Ciebie - podzielę się z Tobą praktycznymi wskazówkami, od czego zacząć swoją kulinarną przygodę. Dobre przygotowa

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p