2 lata temu

Kiszona cukinia

45 min + 1 h 30 min
8 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Cukinia 2 kg
Chrzan korzeń 200 g
Koper 1 szt
Woda 3 l
Sól 90 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Cukinie umyj w gorącej wodzie, odkrój końcówki.
1
Krok 2
Małe cukinie można kisić w całości, większe trzeba kroić na 3-4-centymetrowe kawałki, można w słupki, plasterki po długości, albo poprzeczne, czy ukośne.
2
Krok 3
Koper umyj i porozdzielaj na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyj, obierz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
3
Krok 4
Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładaj ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułóż koper i chrzan.
4
Krok 5
W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść sól. Zalej cukinie w słoikach jeszcze ciepłą solanką, zakręć szczelnie.
5
Krok 6
Gdy cukinie się ukiszą (około dwa tygodnie), pasteryzuj 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st. C. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami