2 lata temu

Krem z pieczonego ziemniaka

30 + 45 min
12 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 1.5 kg
Cebula biała 3 szt
Ząbki czosnku 8 szt
Pietruszka 1 szt
Olej 100 ml
Masło 40 g
Tymianek 10 g
Papryka słodka wędzona 8 g
Słodka papryka 10 g
Śmietanka 30% 200 ml
Sól 15 g
Pieprz 8 g
Woda 3 l
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
1
Krok 2
Obierz ziemniaki, cebulę, pietruszkę i ząbki czosnku.
2
Krok 3
Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki, wymieszaj z połową przygotowanego oleju, czosnkiem i tymiankiem, wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
3
Krok 4
W garnku rozgrzej resztę oleju z masłem, pokrój cebulę i pietruszkę na mniejsze kawałki i podsmaż przez około 5 minut, często mieszając. Dorzuć upieczone ziemniaki z czosnkiem i jeszcze smaż kilka minut.
4
Krok 5
Blaszkę po ziemniakach zalej wodą i wlej do garnka z warzywami. Dodaj całą przygotowana wodę i przyprawy, gotuj około 40 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
5
Krok 6
Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i wymieszaj. Zmiksuj blenderem na gładki krem (w razie potrzeby przecedź przez sito).
6
Krok 7
Zagotuj ponownie, dopraw do smaku. Jeśli krem jest za rzadki, gotuj go jeszcze aż do pożądanej gęstości. Podawaj z grzankami.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami