6 lat temu

A może małpi móżdżek?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Słyszymy często o dziwnych zwyczajach żywieniowych z dalekiego wschodu. Na wspomnienie o Chinach, od razu przychodzą nam na myśl kramy z grillowanymi owadami, pająkami i skorpionami. Dziś jednak napiszę o pewnym makabrycznym zwyczaju, czyli jedzeniu mózgu… jeszcze żywej małpy.

Czy to w ogóle legalne?

Nie. Zostało zakazane, ze względu na swoją niehumanitarność. Nie przeszkadza to jednak bogaczom cieszyć się niecodziennym przysmakiem. Podobno za odpowiednią cenę wciąż można zamówić móżdżek jeszcze żywej małpki w chińskim Guangdong, Tajwanie czy Hong Kongu. Na stronie: World's scariest food (ang.) można znaleźć opis restauracji, która podaje takie “rarytasy”.

Nie jestem pewien, dlaczego dla niektórych ten przysmak jest wart zadania zwierzęciu tak niewyobrażalnego cierpienia. Być może właśnie ta niedostępność… w końcu zakazany owoc smakuje najlepiej. Nie mogłem też znaleźć zbyt wielu opinii ludzi, którzy mieli do czynienia z taką praktyką, lub sami spróbowali. Temat jest prawdziwym tabu, nie do pomyślenia na naszym kontynencie. Możecie o tym poczytać trochę więcej tutaj (ang.).

Jak odbywa się cały rytuał

Potrzebny jest do tego specjalnie przygotowany stół, pod którym umieszcza się klatkę z żywą małpką. W środku stołu wycina się dziurę, przez którą wystaje tylko głowa zwierzęcia. Zgromadzeni goście ogłuszają zwierzątko, uderzając w głowę pałkami. Kiedy jest zamroczone odcinają kawałek czaszki, żeby odsłonić mózg, który kroją i jedzą. Nie wyobrażam sobie jaki to musi być ból… może by tak sprawdzić na samych amatorach takich uczt?

Nie tylko w Chinach

Małpie mózgi cieszyły się równie dużą popularnością (możliwe, że wciąż tak jest) w Wietnamie. Udało mi się znaleźć artykuł na ten temat z drastycznym filmikiem (ang.) (jeśli macie słabsze nerwy, lepiej go nie oglądajcie).

Według niego ludzie jedzą je, ponieważ wierzą, żę zostaną nasyceni starożytną mądrością. Wietnamskie danie z XIX wieku nosi nazwę Nao Hau - co oznacza „mózg małpy” i wciąż jest popularne.

Brak mi słów

Co ja o tym myślę? Barbarzyństwo, które udowadnia, że człowiek jest najgorszym zwierzęciem. Rozumiem uważanie czegoś za rarytas, jedzenie rzadkich potraw, nawet zrozumiem zjedzenie zwierzęcia pod ochroną… ale humanitarnie. Jedzenie powinno być przyjemnością i rytuałem, nie róbmy z niego niepotrzebnego zadawania bólu. Można zjeść pyszne danie ze zwierzęcia, które było dobrze traktowane, zabite szybko i bez bólu lub pastwić się nad bezbronnym stworzeniem dla chwili przyjemności. Warto? Zostawię to waszemu sumieniu.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P

Damian Rusek
3 lata temu
Sumo Ramen, czyli Finebite w Trójmieście

Już po sezonie wakacyjnym, więc co jakiś czas można złapać fajne ceny lotów i hoteli, na kilkudniowy wyjazd. W taki sposób znalazłem się w Trójmieście, gdzie korzystając z okazji oraz aplikacji finebite (o której napiszę więcej w osobnym artykule), postanowiłem spróbować czegoś nowego. Na początek r

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate