4 lata temu

Co to jest kuchnia fusion

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu osób to po prostu “małe, drogie i przekombinowane jedzenie”.

“Definicja”

Kuchnia fusion według wikipedii to: “kuchnia, która łączy w sobie elementy różnych tradycji kulinarnych wywodzących się z różnych krajów, regionów czy kultur. Kuchnie tego typu nie są kategoryzowane według jednego konkretnego stylu kuchni i od lat 70-tych XX wieku odegrały rolę w innowacjach wielu współczesnych kuchni restauracyjnych”.

A prościej?

Najłatwiej tłumacząc, kuchnia fusion polega na łączeniu ze sobą różnych elementów wielu kultur w jednym daniu. W bardzo dużym uproszczeniu gdyby podać znany wszystkim polski schabowy w tradycyjnej meksykańskiej tortilli, to mielibyśmy do czynienia z daniem fusion ;) Dla wielu szefów kuchni restauracja o takim profilu jest świetną możliwością do rozwoju swojej kreatywnej strony. Nie trzeba się ograniczać do konkretnego stylu gotowania lub regionu. Tak naprawdę można podać wszystko i nic, byle było smaczne i dobrze wyglądało.

Co takie podejście wniosło do polskiej gastronomii?

Przede wszystkim duży rozwój. Jeszcze kilkanaście lat temu - pomijając tematyczne kuchnie innych krajów (których też nie było specjalnie dużo) - restauracje bazowały raczej na polskie kuchni z elementami francuskiej. Najbardziej ekskluzywne restauracje utrzymywały całkowicie francuski styl wystroju oraz dań (co swoją drogą bardzo lubią przedstawiciele Michelin), przez co polska gastronomia była dosyć jednolita. Rozwój fusion wprowadził sporo nowych smaków, czy inne postrzeganie dań. Przykładem jest chociażby dekonstrukcja (polegająca na rozłożeniu tradycyjnego dania na czynniki pierwsze i podania go w zaskakujący sposób, zachowując smak i skojarzenia z oryginałem), o której być może w przyszłości powstanie artykuł ;) Przez elementy tej kuchni mamy też o wiele więcej zdrowych dań - więcej świeżych warzyw, sałatek, mniej tłuszczu - nie ma co ukrywać, że nasza staropolska kuchnia bazuje na ciężkich daniach z dziczyzny czy tłustego czerwonego mięsa. Jeśli w grę wchodzą warzywa to najwięcej jest tuczących, bogatych w węglowodany np. ziemniaki. Nie mniej jest ryżu i kaszy, a dominująca obróbka termiczna to smażenie i pieczenie. Nie jest to najzdrowszy plan żywieniowy. Kucharze uzyskali też możliwość pracy na takich urządzeniach jak Sous Vide i innych nowoczesnych sprzętach (chcecie artykuł, jakich? Dajcie znać na naszym facebooku). O wiele mniej jest również marnowania żywności odkąd pakowarki próżniowe stały się popularne najpierw w restauracjach (do Sous Vide nie ma innej możliwości), a teraz nawet w prywatnych domach (sam mam jedną i sobie chwalę! A jak firma rzuci groszem to i nazwę dodam ;) ).

Podsumowując: czy kuchnia fusion jest w ogóle potrzebna w Polsce?

Jeden rabin powie tak, a inny rabin powie nie.. Jedni uważają, że to drogie i małe dania nie warte swojej ceny, inni zaś, że wyższa jakość i ekskluzywność musi kosztować. No i jak wszędzie prawda jest gdzieś pomiędzy. Zdaję sobie sprawę, że nie każdego stać na wydatek rzędu 200-300 zł za obiad dla czteroosobowej rodziny (dla porównania taki posiłek w standardowej restauracji z kuchnią polską lub włoską można spokojnie zamknąć rachunkiem na 150 zł), z drugiej strony dobrze mieć wybór i od czasu do czasu zjeść coś bardziej wyszukanego jeśli ma się ochotę. Kolejnym argumentem przemawiającym za taką kuchnią jest możliwość docenienia kreatywności szefa kuchni. O ile tradycyjne polskie dania każdy jadł w domu, to kuchnia fusion wymaga już wiedzy, a nierzadko specjalistycznego sprzętu. Więc moim zdaniem jak najbardziej dobrze, żeby takie restauracje istniały, dopóki nie ma przesytu i każdy może znaleźć coś dla siebie.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Dlaczego tylu kucharzy udostępnia dania na instagramie

Masz instagrama? Prawie każdy ma. Jest traktowany praktycznie na równi z facebookiem i mnóstwo osób dzieli się tam relacjami ze swoich podróży czy stylu życia. Na platformie możemy zobaczyć półnagie dziewczyny reklamujące kosmetyki czy bieliznę, piękne samochody, mieszkania, miejsca… i dania. No wła

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z