2 lata temu

Przesądy w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Znasz kogoś, kto boi się czarnych kotów, lub przechodzenia pod drabiną? Przesądy od wieków towarzyszą nam w codziennym życiu, tak samo w kuchni sporo kucharzy (szczególnie starszych) wierzy, że konkretne wypadki świadczą nieszczęście, nadejście gości czy nagłe bogactwo. Ja jeszcze bogaty nie jestem, ale chętnie Ci opowiem o przykładowych przesądach i co oznaczają.

Najwięcej dotyczy nieoczekiwanego przyjścia gości

To restauracja, skąd nagle mieliby się pojawić goście? Ale mój pierwszy kontakt z takimi przesądami w profesjonalnej kuchni miał miejsce, kiedy upuściłem nóż lub łyżkę. Zawsze wtedy słyszałem, żebym sam nie podnosił, bo przyjdą głodni ludzie (no tak, bo zwykle przychodzą najedzeni). Daną rzecz zawsze musi podnieść ktoś inny, a nóż dodatkowo trzeba przydepnąć, ale o tym w dziale nieszczęść. Pojawienie się gości może zwiastować sytuacja, kiedy podczas gotowania niechcący wpadnie Ci do garnka skorupka jajka lub kawałek drewnianej łyżki. Doszły mnie też słuchy, że usłyszenie dziwnego dźwięku podczas gotowania również oznacza rychłe pojawienie się gości. Jednak dla mnie dziwne dźwięki to te z drukarki i oznaczają, że gość już zdążył się pojawić.

Jest kilka sytuacji zwiastujących nieszczęście

Należy do nich, chociażby wymieniony wcześniej nóż. Mnóstwo kucharzy wierzy, że kiedy sami podniosą nóż, który im upadł i nie zostanie wcześniej przydepnięty nogą, to wkrótce się przetną. Słyszałem też o strachu przed krojeniem nożem, który był wcześniej używany do otwierania czegoś albo trzymania pokrywki garnka do góry dnem - nie dowiedziałem się tylko czy podczas gotowania, czy ogólnie - ponieważ w tych sytuacjach też czeka nas nieszczęście. Za to może coś być w przesądzie, że jeśli zgubi mi się sól podczas gotowania, to ktoś mnie wkrótce zdenerwuje, a jeśli pracuję ze szpachlarzami to bardziej niż pewne.

Nie jest najgorzej, niektóre wypadki mogą przynieść szczęście

Na przykład, kiedy komuś wpadnie do garnka złoty klucz, to oznacza, że niebawem zdobędzie bogactwo. Chyba muszę zacząć nosić ze sobą złote klucze, najlepiej na szyi. Chociaż dokładnie to samo znaczy, kiedy do garnka wpadnie jakiś metalowy przedmiot. W jednej pracy kucharz przypadkowo wrzucił radio do zupy… ciekawe jak bogaty musi teraz być! Przeczytałem gdzieś o takim przesądzie: kiedy wpadnie do garnka kawałek marmuru, to oznacza znalezienie miłości. Myślisz, że może chodzić o marmurowy blat od pizzy i przez żołądek do serca? Za to nie do końca pojmuję powiedzenie również dotyczące tego uczucia: “kiedy podczas gotowania zacznie Ci się kleić ręka do miski, niedługo w Twoim życiu pojawi się miłość”. Czy chodzi o dotykanie tak gorącej miski, że aż przyklei się do niej ręka i na SORZE opatrzy mnie ładna pielęgniarka? Może warto sprawdzić! Wszystko w imię nauki!

Jest trochę tych przesądów

Ale wśród młodszych już nie są tak popularne i powoli odchodzą w krainę legend obok idealnych warunków pracy w kuchni. Jednak dobrze o nich wiedzieć, gdyż mogą nam służyć za anegdotę, a w końcu w każdej legendzie jest ziarenko prawdy.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy