2 lata temu

Gastronomię czeka ciężka jesień

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje nie mają lekko.

Wielu osób nie stać na wyjścia

Rachunki coraz bardziej rosną, zakupy wychodzą coraz drożej, a zjedzenie obiadu w restauracji jest coraz kosztowniejsze. Wcześniej za 30-40 zł dwie osoby mogły zjeść budżetowy lunch, a teraz bywa, że to cena zestawu lunchowego lub śniadania dla jednej osoby. Można się śmiało nastawić, ze dwuosobowa kolacja w dobrej restauracji to co najmniej 100 zł nie nasze. Nie dziwię się więc, że każdy woli na tym oszczędzić, a kilkaset zł miesięcznie wydać na bardziej bieżące potrzeby.

Skąd takie ceny? Składa się na nie mnóstwo czynników

Zaczyna się od rosnących cen benzyny. W końcu zamówiony towar musi przyjechać do restauracji samochodem, podobnie do hurtowni… wiadomo, że finalnie za to wszystko zapłaci konsument. Podobnie jest z cenami prądu i gazu. W ostatnim czasie wzrosły o mniej więcej 200-300% w porównaniu do poprzednich miesięcy. Wynika z tego, że restauracje, które wcześniej były w stanie wypracować niewielki plus, teraz są sporo pod kreską. Muszą się więc ratować podnoszeniem cen albo, co niestety już coraz bardziej widoczne, zamykać biznes. Wszystko drożeje, to pracownicy też chcieliby więcej zarabiać. Jak się może domyślasz, zatrudnienie dobrego kucharza (tym bardziej po lockdown’owych przebranżowieniach) nie jest ani łatwe, ani tanie. Lepsze restauracje mają problem z utrzymaniem pracowników sprawiających, że poziom nadal jest wysoki. No i podatki (podateczki, opłaty, daniny jakkolwiek nie będzie to nazwane), które ciągle rosną, bądź dochodzą nowe (w końcu trzeba jakoś opłacić różne pakiety socjalne) w dużej mierze nakładane na przedsiębiorców, którzy już obawiają się kolejnej podwyżki pensji minimalnej . Sumując te wszystkie czynniki, już mamy wysokie koszty prowadzenia restauracji, a biznes otwiera się po to, żeby na nim zarabiać. Chcąc wyjść na swoje, a nie tylko dokładać trzeba obecnie podnieść ceny bardzo wysoko, co odstrasza sporą część gości i kółko się zamyka…

Co będzie dalej?

Na pewno właściciele i managerowie będą musieli nieco zacisnąć pasa, a kucharze poszukać dodatkowej pracy na skoka, żeby przetrwać ciężki okres. Mam nadzieję, ze niedługo skończy się ten przejściowy ciężki okres i wszyscy odżyją, a ja będę mógł częściej gotować dla Ciebie w restauracji.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
5 lat temu
Hawajskie miseczki na Krakowskiej ulicy

Ostatnio przechadzałem się ulicami krakowskiego Kazimierza w poszukiwaniu jedzenia (dla jasności: szukałem fajnego lokalu, nie grzebałem w koszach. Kucharze aż tak źle nie zarabiają, zresztą możecie przeczytać o tym w artykule czy warto być kucharzem?). Zaciekawiło mnie jedno z miejsc przy ul. Krako

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws