6 lat temu

Drukują smak w Zakopanem... z jakim efektem?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Większość z was pewnie kojarzy Zakopane - zwane inaczej “stolicą Tatr”. Piękna góralska miejscowość, głównie utrzymująca się z turystów. W jego centrum znajduje się najbardziej znanym deptak - Krupówki - gdzie podczas spacerów mijamy mnóstwo kramów, sklepów i restauracji. Z racji, że jest tam ograniczone miejsce na nowe atrakcje a turystów z roku na rok przybywa, ceny są tam wygórowane. Niestety, wysoka cena zwykle nie idzie w parze z jego jakością, smakiem czy obsługą i coraz trudniej znaleźć tam miejsce w którym jak zobaczymy kwotę na rachunku po “niedzielnej uczcie” powiemy sobie “było warto”. A wystarczy delikatnie zboczyć z drogi…

Tuż obok, niby w centrum a jednak na uboczu…

Idąc w górę Krupówek (od Gubałówki) wystarczy skręcić za McDonald’s (przed klubem “Morskie oko”) w ulicę Generała Andrzeja Galicy. Dotrzemy do Placu Niepodległości, przy której mieści się restauracja o której właśnie piszę: “Drukarnia Smaku Cristina”.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

O restauracji usłyszałem już dawno temu i z tego co wiem, dosyć szybko uzyskała miano “najlepszej w Zakopanem”. Pełni optymizmu, w trakcie małej wakacyjnej wyprawy ze znajomymi, postanowiliśmy spróbować ich kuchni. Czy było warto?

Pierwsze wrażenie

Wchodząc od razu ma się wrażenie, że to ekskluzywna restauracja, a nie byle knajpa. Kameralna, ale przestronna sala, witający nas kelner, zapraszający do stolika. Uwagę zwraca otwarta, przeszklona kuchnia w centralnej części restauracji (swoją droga bardzo nowoczesna, pracować w takiej to marzenie wielu kucharzy) w której można obserwować spokojną pracę chefa i jego załogi.

Po otrzymaniu karty nie mogliśmy się zdecydować, wszystko brzmiało intrygująco i smacznie! Bardzo pozytywnym akcentem była bardzo dobrze przeszkolona obsługa. Obsługujący nas kelner cały czas czuwał czy nie potrzebujemy czegoś, odpowiadał wyczerpująco na nasze pytania i jak się później okazało bardzo pomógł w wyborze dań.

W końcu wybraliśmy

Po zamówieniu pysznych lemoniad grejpfrutowych, zdecydowaliśmy się zacząć od przystawki do podziału: pierożków z jagnięciną, podanych z jogurtem i palonymi warzywami.

Przed nimi jednak, kelner rozłożył przed każdym z nas mały czarny talerzyk, postawił na niej małą pastylkę, którą zalał wodą. Były to skompresowane serwetki, rosną do swoich naturalnych kształtów podczas kontaktu z wodą i służą aby przetrzeć sobie nimi dłonie(byliśmy tym niesamowicie zaskoczeni).

Chwilę później dostaliśmy amouse bouche (poczęstunek od kuchni, czyli tzw “czekajkę”): własnej roboty czarny chleb, barwiony aktywnym węglem. Do tego plaster miodu, domowe masełko i oliwy smakowe. Wszystko było przepyszne. Coraz bardziej nie mogliśmy się doczekać naszych dań.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Sposób podania pierożków bardzo nam się spodobał. Pomimo niewielkiej ich ilości w stosunku do ceny (36 zł za 5 sztuk), talerz wyglądał bogato i jak na przystawkę nie mieliśmy wrażenia, że danie jest malutkie.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Czas na dania główne

Po zachęcającej przystawce przyszedł czas na dania główne. Oczywiście każdy co innego, żeby nie ułatwiać kucharzom pracy ;) To nasze dania:

1. Pierś kaczki / Pomarańcz / Marchewka / Pieprz seczuański - 59 zł

Pierś kaczki / Pomarańcz / Marchewka / Pieprz seczuański

Mimo pieprzu w sosie danie było stosunkowo słodkie, a tej słodyczy kontrastowała gorycz skórki pomarańczowej. Smaki niesamowicie dobrze zgrane. To było chyba najlepsze danie z tych, które jedliśmy. Sposób podania całkiem fajny.

2. Wieprzowina jabłkowa / Assiette / Kalafior / Porzeczka / Cydr - 55 zł

Wieprzowina jabłkowa / Assiette / Kalafior / Porzeczka / Cydr

To akurat danie które ja zamówiłem i nie jestem zawiedziony, chociaż niektóre smaki nie zagrały mi w 100%, to całe danie było bardzo smaczne. Podobał mi się nowoczesny sposób podania oraz wykorzystanie assiette (podanie jednego produktu na kilka sposobów w jednym daniu) z wieprzowiny. Na talerzu miałem kawałek boczku, plastry boczku i polędwiczkę wieprzową a do tego pyszne puree z kalafiora, interesujący żel z porzeczki i cydr dopełniający smak.

3. T-Bone sezonowany z masłem, sosem berneńskim, mixem sałat i ziemniakami opiekanymi - 91 zł (z dodatkami 115 zł)

T-Bone sezonowany z masłem, sosem berneńskim, mixem sałat i ziemniakami opiekanymi

Tutaj mieliśmy małe uwagi. Kolega zamówił stopień wysmażenia medium, kelner zaproponował,bardziej medium - well, żeby przy kości był medium. Finalnie stek w większości okazał się być medium a im bliżej kości, schodził do medium - rare a nawet blue… może to pomyłka wynikająca ze zbyt późnego wrzucenie mięsa na grill? Jednak jego smak i ilość (700 g) w pełni zrekompensował tę pomyłkę.

4. Burger wołowy z sałatką colesław - 41 zł

Burger wołowy z sałatką colesław

Burger był standardowych rozmiarów choć ciekawie podany z wbitym nożem zamiast patyczka. Obok duża miseczka pysznej surówki. Sam burger był naprawdę niezły i sycący. Nie do końca smakował koleżance sos, który był w środku, przypominający przecier pomidorowy. Być może był to domowy ketchup. Mimo wszystko jak my wszyscy wyszła zadowolona.

Podsumowując

Wydaliśmy łącznie 354 zł (plus napiwek) czy to mało? Nie. Czy było warto? Zdecydowanie! Wyszliśmy najedzeni, uśmiechnięci i nie żałowaliśmy ani złotówki. Atmosfera była bardzo przyjemna, muzyka pasująca do klimatu a dania świetne i estetycznie podane. No i oczywiście obsługa na bardzo wysokim poziomie. Wszystkie elementy tej całej układanki pasowały do siebie. Z pewnością przy następnej wizycie w okolicy zawitamy tam ponownie ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego praca w centrum bywa uciążliwa

Zjeść w restauracji można w praktycznie każdej części miasta lub jego okolic. O ile na obrzeżach nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu, to w okolicach centrum sytuacja się komplikuje. Strefy, brak miejsc, ograniczony ruch samochodów W ścisłym centrum (szczególnie większych miast) można się natk

Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakich elementów składa się strój kucharski?

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie smacznych potraw, ale również dbanie o higienę i bezpieczeństwo (swoje jak i gości). Strój kucharski to podstawowy element wyposażenia każdego kucharza. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa, higieny oraz wygody podczas pracy w kuchni. Składa się

Damian Rusek
5 lat temu
Typy mąki pszennej

Jak wspominałem w artykule rodzaje mąki, najbardziej popularną jest mąka pszenna. Z tego powodu przygotowałem dla Was krótki artykuł jakie są jej typy i do czego zazwyczaj się je stosuje. Czym jest “typ mąki”? Określa on zawartość tzw. “popiołu” w mące. Im drobniejsza i bielsza mąka, tym jest czyst

Damian Rusek
2 lata temu
Historia kawy: jak narodziła się kultura picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Doceniany za swój aromat i smak, stanowi nieodłączny element codziennego życia milionów ludzi na całym globie. Jednak jak powstała ta popularna dziś kultura picia jej? Historia kawy sięga daleko w czasie i zaczyna się w Etiopii, gdzie rośni

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb