7 miesięcy temu

Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię.

Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wyglądało?

To tak zwani weterani gastronomii, którzy już zjedli na niej zęby i prawdopodobnie mają przepracowane już co najmniej 15 lat w zawodzie (a właściwie to 30, bo co to za kucharz, który nie robi 300 godzin?). Po szefie kuchni i jego zastępcy to najwyższe w hierarchii osoby w kuchni, z którymi trzeba się liczyć. Potrafili pomóc młodemu kucharzowi i dać sporo wskazówek, jednak jeśli im podpadł, potrafili zamienić jego dzień pracy w piekło. Raczej nikt się z nimi nie kłócił, panowało przekonanie, że po prostu z doświadczenia wiedza lepiej i są w stanie wyłapać mnóstwo błędów nowicjusza. Po prostu trzeba było żyć z nimi w zgodzie. 

Jak jest teraz

Po pandemii wielu kucharzy zmieniło branżę i nie zamierza wracać, a moda na gotowanie przeminęła. Już nie ma tylu programów kulinarnych i gotowania wszędzie, więc nowych kucharzy też brakuje. Nic dziwnego, że w takiej sytuacji rynek pracy zaczął się przechylać na korzyść pracownika. Coraz mniej starszych kucharzy, młodsi wyrobili sobie stabilną pozycję, zaczęły się konflikty. Już nie dało się tak łatwo zwolnić kucharza, bo “nie dogaduje się z zespołem” i nie można było zmuszać go do pracy za niskie wynagrodzenie. Nowe trendy zagościły w kuchni.

Po której stronie barykady jestem

Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wychowałem się w dużej mierze w tej patologicznej gastronomii z kulturą zapierdolu, gdzie nie mogłeś się zmęczyć (nawet jeśli pracujesz 20 dni pod rząd cały dzień), młody miał zawsze najgorzej i atmosfera była napięta. Jednak uważam, że to zbudowało mi charakter, dzięki któremu nie boję się nowych wyzwań ani konfliktów. Jednak nie jestem aż tak stary, żeby zamykać się na nowości. Najczęściej nieźle się dogaduję zarówno ze starszymi, jak i młodszymi kucharzami. Prowadząc zmianę, jestem w stanie docenić doświadczenie starego wygi oraz zapał i otwartą głowę młodszego kucharza. Nie traktuję ich jako gorszych przez mniejsze doświadczenie. Staram się jak najwięcej nauczyć, jeśli tylko tego chcą. Zmiany mogą być dobre, jeśli tylko będą rozsądne, a w końcu młodzież to nasza przyszłość (albo roboty).

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje mąki

Nie ma chyba osoby na świecie, która nie jadła by nigdy mąki. Jest sporo rodzajów i niewątpliwie najczęstszą jest pszenna. Ale to nie jedyna, jakiej używa się w kuchni. Dziś Wam o nich opowiem. Mąka pszenna Jak wspomniałem to chyba najbardziej popularna mąka na świecie, powstaje z mielenia ziaren ps

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w