5 lat temu

Halibut / Brokuł / Skorzonera / Ziemniak

50 min
15 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z halibuta 1 szt
Brokuły 0.5 szt
Skorzonera 1 szt
Ziemniaki 2 szt
Tymianek świeży 3 g
Masło 40 g
Cytryna 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Sól 13 g
Pieprz 8 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
1
Krok 2
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
2
Krok 3
Umyte brokuły podziel na różyczki. Wrzuć do gotującej się wody na minutę, po tym czasie wyłów je i szybko schłódź lodowatą wodą (w ten sposób zachowają kolor).
3
Krok 4
Halibuta ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, polej roztopionym masłem i połóż na nim gałązkę tymianku. Piecz przez 16 minut.
4
Krok 5
Umyj i obierz ziemniaki i skorzonerę. Pokrój w grubszą kostkę. Gotuj około 6-8 minut w wodzie po brokułach. Odcedź.
5
Krok 6
Zagotuj ponownie wodę z solą. Ugotuj w niej zblanszowane różyczki brokuła przez około 5 minut.
6
Krok 7
Na patelni na maśle podsmaż podgotowaną skorzonerę i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.
7
Krok 8
Ułóż na talerzu ziemniaki i brokuła. Wyjmij halibuta z pieca i ułóż na warzywach. Udekoruj
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami