1 rok temu

Najciekawsze przepisy w 2023 roku

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła!

[Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/przepisy/domowej-roboty/sos-sweet-chilli)

sweet chilli

Dla nas zawsze najlepsze są domowe produkty, więc o wiele smaczniej i taniej będzie zrobić taki sos samemu. 

Pączki z różą

pączki

Czy może być coś lepszego, niż jeszcze ciepły pyszny pączek nie za miliony? Z naszym przepisem jak najbardziej!

Miękkie czekoladowe ciasteczka

ciasteczka

Dobry przepis dla nieoczekiwanych gości… albo żeby zostawić ciasteczka i mleko dla Świętego Mikołaja. 

Domowe krówki

krówki

Im dłuższe gotowanie, tym bardziej kruche krówki ;) A Ty jakie preferujesz?

Sos a'la Kentucky Gold

sos kentucky gold

Dla mnie to jeden z lepszych sosów, jakie miałem okazję spróbować w sieciówkach i restauracjach. Dlatego postanowiłem go odtworzyć. 

Bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe Ikea

To coś w sam raz dla fana cynamonu. Maślane słodkie bułeczki, rozpływające się w ustach. 

Banan / mascarpone / Czekolada

deser bananowy

Lekkie ciasto na cieplejsze dni, które świetnie pasuje w towarzystwie kawy.

Kasza pęczak / Trufle / Rukola

kaszotto truflowe

Rewelacyjny jesienny przepis, który musisz spróbować! Jeśli chcesz, żeby był całkowicie wege, zrezygnuj z parmezanu.

Udon / Gochujang / Śmietanka

udon z gochujang

Orientalny kremowy makaron. Uważaj, bo jest mocno pikantny. 

Bagietka / Parma / Camembert

hiszpańska bagietka z parmą

To klasyczne Hiszpańskie śniadanie, na które przepis przywiozłem z Barcelony. Osobiście mógłbym je jeść ciągle. 

Jagermeister / Red Bull / Żelatyna

jaggerbomba

Tutaj fajny pomysł na imprezy, czyli Jaggerbomby w formie galaretek. 

Syrop karmelowy

syrop karmelowy

Nie jestem fanem częstego picia kawy w kawiarniach, głównie ze względu na ich ceny. Ale karmelowe latte wcale nie musi być drogie.

### Dobrnęliśmy do końca!

Pamiętasz je wszystkie? A może Twoim zdaniem powinny się tu pojawić inne dania? Podziel się z nami swoją opinią i zapisz się do naszego newslettera i napisz nam maila. Tym sposobem nie ominie Cię żaden przepis, artykuł, ani ciekawostka ze świata gastronomii, którymi się dzielimy. No i udanego Karnawału oraz zbliżających się Walentynek :)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
2 lata temu
Nowe granice smaku: 5 trendów kulinarnych 2023

W świecie kulinarnym nowe trendy pojawiają się i znikają, a kucharze i pasjonaci gotowania z niecierpliwością odkrywają kolejne smaki i inspiracje. W roku 2023 świat kulinarny otrzymuje zastrzyk energii dzięki fascynującym trendom, które łączą tradycję z innowacją. Postanowiłem przedstawić 5 najgorę

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
5 lat temu
Od arogancji do pokory

Tak to jest z młodymi: mogą wszystko, chcą podbić świat, wszystko wiedzą najlepiej… potrafią zirytować. Wbrew pozorom to całkiem normalne zjawisko, zwane “Efekt Dunninga-Krugera”, nad którym już dawno prowadzono badania ;) Też przez to przechodziłem, ale u mnie to jeszcze dziwniejszy wykres! Wygląd

Damian Rusek
4 miesiące temu
Gotowałem z MasterChefem

W piątek 15 listopada 2024 roku miałem przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym, organizowanym przez półfinalistę MasterChef Tomasza Marczewskiego. Miało ono miejsce w hotelu, w którym pracuję. To było ciekawe przeżycie, które z chęcią bym powtórzył. Do przygotowania było pięciodaniowe menu

Damian Rusek
4 lata temu
Wreszcie ruszyliśmy!

15 maja 2021 roku (historyczny dzień!) pojawiło się zielone światło dla polskiej gastronomii. Wreszcie restauracje mogły otworzyć swoje ogródki dla gości - pomijając te zbuntowane, które były otwarte już od kilku miesięcy ;) Można było też wybrać się na spacer bez maseczki, z czego ludzie tłumnie sk

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes