4 lata temu

Niecodzienne potrawy, których próbowałem

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jeśli czytałeś artykuł o Tabu pokarmowym (a jak nie, to teraz jest okazja nadrobić), pewnie zastanowiło Cię, czy ja będąc kucharzem próbowałem jakichś niecodziennych rzeczy. Kilka się znajdzie ;)

Ośmiorniczki

ośmiornica

To było jeszcze na praktykach, gdzie przygotowywaliśmy gotowane mini ośmiorniczki w zalewie octowej (jak grzyby). Nie jestem taki, żeby nie spróbować (w przeciwieństwie do kolegi, który był zielony na samą myśl). Nie miały dla mnie żadnego konkretnego smaku, były trochę gumowate, czuć było głównie ocet. Kilka lat później już w restauracji serwującej sushi próbowałem macki ośmiornicy gotowane metodą sous vide. Głównie były wyczuwalne smaki warzyw i przypraw, sama macka jest jak już wspominałem wcześniej gumowata i ma rybno - słodkawy smak.

Małże

małże

To już coraz mniej niecodzienne danie. Można je zjeść w wielu miejscach, przygotowane na różne sposoby. Małże również spróbowałem dopiero w azjatyckiej restauracji, duszone w winie z cebulką, czosnkiem i pietruszką. Od tamtego czasu uwielbiam je (i na pewno przepis pojawi się na naszej stronce, bo przygotowanie wcale nie jest takie trudne w domowych warunkach).

Kalmary

kalmar

W jednej z pierwszych prac podawaliśmy krążki kalmara smażone w cieście piwnym (na naszej stronce jest przepis na krążki cebulowe w takim cieście) - świetna przekąska do piwa. Sam kalmar ma słonawy, rybny smak i żelkową konsystencję ;)

Ślimaki

ślimak

Miałem okazję zjeść w ekskluzywnej restauracji ślimaki smażone razem z grzybami. Szczerze mówiąc czułem głównie smak przypraw i przy tym sposobie podania ciężko było odróżnić, czy jedzony kawałek to akurat grzyb, czy ślimak. Na pewno nie mogę powiedzieć, że smakowały źle, ale chętnie spróbuję podane w innej formie.

Żabie udka

żaba

Jeszcze w młodości widziałem je w menu pewnej wietnamskiej restauracji. Nie mogłem przejść koło nich obojętnie, zamówiłem smażone w chrupiącej tempurze z panko. Rozpływały się w ustach, ale ze względu na wielkość potrzeba było zjeść kilka, żeby się najeść ;) W smaku coś pomiędzy krewetką, a kurczakiem - ich mięso jest bardzo delikatne.

Bycze jądra

byk

Zdarzyło mi się znaleźć kanapkę na ciepło z nimi w roli głównej (tylko dlatego, że namówił mnie Damian - ten gość, który zajmuje się technicznymi aspektami stronki) na zlocie food trucków. Ciężko mi do czegoś porównać ten smak (być może odrobinę jak wątróbka). Ja nie byłem w stanie ich przełknąć i nigdy więcej nie chcę próbować. Chociaż Damianowi jajka nawet przypadły do gustu, więc jak najbardziej to kwestia smaku i warto doświadczać nowych rzeczy.

Policzki wołowe

policzki wołowe

Mieliśmy je w karcie tej samej restauracji, co krążki kalmara. Nie jestem fanem podrobów, ale duszone w winie, z warzywami i przyprawami były całkiem dobre.

To by było na tyle

Jeśli spodziewałeś się pająków, węży i aligatorów, to niestety nie miałem jeszcze okazji (może w następnej części). A Ty jadłeś którąś z tych rzeczy? Może coś bardziej niecodziennego? Koniecznie podziel się tym na naszym facebooku.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko