6 lat temu

Lustrzana polewa czyli "Mirror Glaze"

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Z pewnością nieraz idąc ulicą zdarzyło Ci się minąć witrynę cukierni i zawiesić oczy na wystawionych deserach. Często polane są tak błyszczącą polewą, że możesz się w nich przejrzeć. Wydaje się, że to sekret cukierników i kucharzy z topowych restauracji… nic bardziej mylnego. Wspomniana lustrzana polewa, zwana częściej “mirror glaze” jest coraz popularniejsza i znana w Polsce. Z tego artykułu dowiesz się jak ją wykonać i jakie istnieją rodzaje.

Ale po co mi taka polewa?

Każdy, kto lubi robić ciasta, desery i chce zaskoczyć bliskich powinien się z nią zapoznać. Nie jest trudna do wykonania, a efekt jest niesamowity! Przy pomocy barwnika możemy uzyskać dowolny kolor, a nawet ich mix. W dodatku możemy trzymać nasz mirror glaze w lodówce, a kiedy będzie potrzeba użycia rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gotowe ;)

W takim razie czego potrzebujemy?

Podstawową polewę robi się z czekolady, z dodatkiem żelatyny, cukru, wody i mleka skondensowanego.

Niezbędne będą:

  • Rondelek i rózga (do zagotowania i wymieszania składników)
  • Waga i miarka (musimy wiedzieć jakie proporcje dać)
  • Miska i garnek z wodą (do wykonania kąpieli wodnej)
  • Sitko (jeśli w polewie pojawią się grudki i nie będzie idealnie gładka)

Więc do dzieła!

Poniżej podam przepisy na dwa podstawowe rodzaje glazury, których najczęściej używam, razem ze sposobem przygotowania. Mam nadzieję, że okażą się pomocne.

Mirror glaze z mlekiem skondensowanym i glukozą:

Mirror glaze mlekiem skondensowanym i glukozą

  • posiekana biała czekolada 50 g
  • woda 45 ml
  • glukoza 50 g
  • cukier 50 g
  • mleko skondensowane słodzone 35 g
  • żelatyna w proszku 5 g
  • barwnik spożywczy dla koloru

Żelatynę zalej 20 ml wody, aby ją namoczyć. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Resztę wody zagotuj z cukrem i glukozą. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i żelatynę, dokładnie wymieszaj. Wlej mleko skondensowane. Pożądaną ilość dowolnego barwnika rozrób patyczkiem z kilkoma kroplami wody i wlej do reszty składników. W razie powstania grudek, przecedź przez drobne sito.

Mirror glaze z kakao:

Mirror glaze z kakao

  • cukier 75 g
  • woda 25 ml
  • kakao gorzkie 25 g
  • śmietanka 30% 50 ml
  • żelatyna w proszku 5 g

Żelatynę zalej małą ilością wody, tylko aby ją namoczyć. Podgrzej wodę z cukrem i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj kakao i wlej śmietankę, mieszaj do zagotowania. Staraj się mieszać delikatnie, żeby nie powstały pęcherzyki powietrza. Na koniec dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przelej przez drobne sito, w celu pozbycia się grudek i pęcherzyków.

I po krzyku

Nasza lustrzana polewa jest gotowa i upiękni niejeden deser. To świetny pomysł na specjalne okazje, prezent czy niespodziankę. Co ważne, zalewany produkt powinien być schłodzony, a polewa gęsta i nie cieplejsza niż około 35 stopni i musi stać np. na kratce, przez którą do miski spłynie nadmiar polewy. Po zalaniu należy odstawić do lodówki na 1-2 h.

Smacznego!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
7 miesięcy temu
5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć ne

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf