Z pewnością nieraz idąc ulicą zdarzyło Ci się minąć witrynę cukierni i zawiesić oczy na wystawionych deserach. Często polane są tak błyszczącą polewą, że możesz się w nich przejrzeć. Wydaje się, że to sekret cukierników i kucharzy z topowych restauracji… nic bardziej mylnego. Wspomniana lustrzana polewa, zwana częściej “mirror glaze” jest coraz popularniejsza i znana w Polsce. Z tego artykułu dowiesz się jak ją wykonać i jakie istnieją rodzaje.
Ale po co mi taka polewa?
Każdy, kto lubi robić ciasta, desery i chce zaskoczyć bliskich powinien się z nią zapoznać. Nie jest trudna do wykonania, a efekt jest niesamowity! Przy pomocy barwnika możemy uzyskać dowolny kolor, a nawet ich mix. W dodatku możemy trzymać nasz mirror glaze w lodówce, a kiedy będzie potrzeba użycia rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gotowe ;)
W takim razie czego potrzebujemy?
Podstawową polewę robi się z czekolady, z dodatkiem żelatyny, cukru, wody i mleka skondensowanego.
Niezbędne będą:
- Rondelek i rózga (do zagotowania i wymieszania składników)
- Waga i miarka (musimy wiedzieć jakie proporcje dać)
- Miska i garnek z wodą (do wykonania kąpieli wodnej)
- Sitko (jeśli w polewie pojawią się grudki i nie będzie idealnie gładka)
Więc do dzieła!
Poniżej podam przepisy na dwa podstawowe rodzaje glazury, których najczęściej używam, razem ze sposobem przygotowania. Mam nadzieję, że okażą się pomocne.
Mirror glaze z mlekiem skondensowanym i glukozą:
- posiekana biała czekolada 50 g
- woda 45 ml
- glukoza 50 g
- cukier 50 g
- mleko skondensowane słodzone 35 g
- żelatyna w proszku 5 g
- barwnik spożywczy dla koloru
Żelatynę zalej 20 ml wody, aby ją namoczyć. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Resztę wody zagotuj z cukrem i glukozą. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i żelatynę, dokładnie wymieszaj. Wlej mleko skondensowane. Pożądaną ilość dowolnego barwnika rozrób patyczkiem z kilkoma kroplami wody i wlej do reszty składników. W razie powstania grudek, przecedź przez drobne sito.
Mirror glaze z kakao:
- cukier 75 g
- woda 25 ml
- kakao gorzkie 25 g
- śmietanka 30% 50 ml
- żelatyna w proszku 5 g
Żelatynę zalej małą ilością wody, tylko aby ją namoczyć. Podgrzej wodę z cukrem i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj kakao i wlej śmietankę, mieszaj do zagotowania. Staraj się mieszać delikatnie, żeby nie powstały pęcherzyki powietrza. Na koniec dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przelej przez drobne sito, w celu pozbycia się grudek i pęcherzyków.
I po krzyku
Nasza lustrzana polewa jest gotowa i upiękni niejeden deser. To świetny pomysł na specjalne okazje, prezent czy niespodziankę. Co ważne, zalewany produkt powinien być schłodzony, a polewa gęsta i nie cieplejsza niż około 35 stopni i musi stać np. na kratce, przez którą do miski spłynie nadmiar polewy. Po zalaniu należy odstawić do lodówki na 1-2 h.