4 lata temu

Czy zabiłbym zwierze?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w tym zwykłe jedzenie, a nie martwe zwierzę. Ilu z nas byłoby w stanie osobiście zabić chociażby kurę, żeby zjeść ją na obiad?

“nie jadłbyś mięsa, gdybyś sam musiał polować”

Często słyszę o takich słowach z ust zagorzałych obrońców zwierząt, którzy jednocześnie nienawidzą myśliwych. Na szczęście (albo niestety) żyjemy już w na tyle rozwiniętej cywilizacji, że nie każdy musi umieć wszystko. Nie chodzimy całym plemieniem na polowanie i nie każdy ma swoje gospodarstwo, gdzie uprawia warzywa. Każdy pełni w społeczeństwie jakąś konkretną funkcję: jeden poluje, drugi hoduje zwierzęta, trzeci warzywa, czwarty zajmuje się przygotowaniem ich, żeby mogły trafić na nasz talerz… i to wszystko tworzy (w miarę) zgraną całość. Więc dla mnie osobiście ten argument jest nietrafiony, do lekarza też nie chodzisz, bo nie potrafisz się sam zoperować?

Mimo wszystko nie brakuje małych gospodarstw

Wsi z prawdziwego zdarzenia jest coraz mniej, ale istnieją jeszcze wioski w których istnieją małe gospodarstwa. Ludzie tam wiodą spokojne i zdecydowanie wolniejsze życie, dużo częściej mają krowy, kury, własne warzywa czy zioła. Nie ma nic lepszego niż jajecznica z własnych jajek na śniadanie, popita kakaem z własnym mlekiem! Dla nich to naturalne, że dbają o swoje zwierzęta, ale nie mają problemu z tym, żeby zabić jedną z kur i przygotować ją na niedzielny obiad. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego… dla ludzi z miasta to szokujące, a dla nich normalne życie.

A co z wędkarzami?

Do łowienia ryb większość podchodzi bardziej na luzie. Takie zwykłe hobby, czy sposób na spędzenie weekendowego popołudnia. Dziwnym trafem złowienie i zabicie ryby nie brzmi tak strasznie, jak odcięcie głowy kurczakowi. Jestem ciekawy z czego to wynika, a Wy co o tym sądzicie? Podzielcie się swoją opinią na naszym fanpage ;)

Więc czy ja zabił bym zwierze?

Nie… raz jako dziecko złowiłem rybę i potem miałem traumę przez kilka lat :D. O ile nie mam problemu z tym, żeby kupić gotowe mięso w sklepie, a nawet całe martwe zwierzę i je pokroić na kawałki, nie chciałbym zabijać go osobiście. Przede wszystkim nie znam się na tym i przez przypadek zamiast szybkiej i bezbolesnej śmierci mógłbym zafundować mu kilkuminutowe cierpienie. Lubię zwierzęta i w żadnym wypadku nie popieram krzywdzenia ich. Dlatego jestem całkowicie przeciwny rzeczom jak na przykład ubój rytualny, o którym pisałem w artykule zasady koszerności. Tak więc nie chciałbym niepotrzebnie męczyć zwierząt i wolę zostawić zabicie ich fachowcom, którzy (przynajmniej mam taką nadzieje) robią to szybko, profesjonalnie i bez zadawania zbędnego cierpienia zwierzętom.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
5 lat temu
Egzotyczne owoce

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istniej

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
1 rok temu
10 najpopularniejszych dań gruzińskiej kuchni

W większości rodzima Gruzińska kuchnia jest prosta, a jednocześnie intensywna w smaku. Odzwierciedla kulturową miłość do mięsa i wina, świeżych warzyw, orzechów, serów i przypraw (jak słynny sos śliwkowy – tkemali) oraz ziół. Powszechnie stosowane i cenione są bakłażany, kolendra, orzechy włoskie, w

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Naturalne afrodyzjaki

Nie na darmo nasze babcie mawiały, że "droga do serca ❤ prowadzi przez żołądek" To właśnie wśród produktów w kuchni znajdziesz wiele afrodyzjaków. NATURALNE AFRODYZJAKI zapewniają płodność i lepszy seks Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje si