4 miesiące temu

Gotowałem z MasterChefem

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W piątek 15 listopada 2024 roku miałem przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym, organizowanym przez półfinalistę MasterChef Tomasza Marczewskiego. Miało ono miejsce w hotelu, w którym pracuję. To było ciekawe przeżycie, które z chęcią bym powtórzył.

Do przygotowania było pięciodaniowe menu

Na pierwsze danie poszło Pate z gęsich wątróbek, które pomagałem dekorować. Dodatkami do pasztetu była oliwa ziołowa oraz oliwa z chilli, kawior z białka jaja, pesto, puder pomidorowy i chips z grzanki. 

pate

Kolejny był tatar z polędwicy jelenia. Delikatne mięso doprawione solą, pieprzem rozmarynem, oliwą, kaparem. Z dodatkiem ziołowej oliwy, majonezu ziołowego, kawioru, żółtka sous vide, gorczyca, marynowane kurki i oczywiście mikro zioła. 

tatar z jelenia

Kolejne danie było z owoców morze, a mianowicie krem rakowy z przegrzebkiem i kolendrą.

krem rakowy

No i danie główne, czyli  delikatny i różowy comber sarny w sobie grzybowym na demi glace, sufletem ziemniaczanym, musem z kapusty czerwonej i śliwki oraz grillowaną sałatą rzymską. Niezwykłe jesienne połączenia smakowe. 

comber z sarny

A co z piątym daniem?

Na deser poszła klasyka, czyli Crêpes Suzette - naleśniki w sosie z karmelizowanego cukru, soku pomarańczowego, masła oraz likieru pomarańczowego. Nie udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ MasterChef Tomek przygotowywał je na oczach gości. Ten deser ma najlepszy efekt, kiedy jest podpalany przy gościu. 

Na szczęście zainspirowany tym pomysłem zrobiłem swoją wersję, która niedawno wpadła na chefa. Tutaj możesz zobaczyć przepis. 

naleśniki

Było trochę przygotowań

Jak zwykle wszystko zaczyna się od planowania. Około miesiąc przed imprezą MasterChef Tomek, wspólnie z naszym szefem kuchni, ułożyli menu. Dzień przed było najwięcej przygotowań. Musieliśmy ugotować, doprawić i naszykować większość rzeczy (jak przed każdą imprezą), żeby późniejszy serwis poszedł sprawnie. W dzień kolacji, od rana całym zespołem krzątaliśmy się po kuchni, kończąc ostatnie drobiazgi, obmyślając koncepcję i dobierając zastawę, pod koniec w towarzystwie fotografów. Trzeba było zrobić próbne podanie, żeby wybrać najlepszą wersję. Później był serwis, który przebiegł dosyć… zwyczajnie. Oczywiście trzeba było się spiąć i pracować w większym skupieniu, ale z racji, ze to tylko 20 osób, serwis nie sprawił nam problemu. Obyło się bez wpadek i przestojów. Na końcu wszyscy wspólnie świętowaliśmy.

świętowanie

Dobrze to wspominam

Tomek okazał się uprzejmym, sympatycznym facetem, z którym naprawdę miło się pracuje. Większość dań nie była dla mnie niczym nowym, jednak kilka fajnych rzeczy udało mi się podpatrzyć, jak na przykład kawior z białka. Na koniec MasterChef pochwalił nas, że rzadko ma okazję pracować z tak profesjonalnym zespołem i atmosfera na kuchni bardzo mu się podoba. Dodał, że szczerze chciałby jeszcze powtórzyć takie wspólne gotowanie. Wieczór zakończył się zaproszeniem nas do gości oraz oklaskami od nich.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
4 lata temu
Wreszcie ruszyliśmy!

15 maja 2021 roku (historyczny dzień!) pojawiło się zielone światło dla polskiej gastronomii. Wreszcie restauracje mogły otworzyć swoje ogródki dla gości - pomijając te zbuntowane, które były otwarte już od kilku miesięcy ;) Można było też wybrać się na spacer bez maseczki, z czego ludzie tłumnie sk

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
2 lata temu
Nowe granice smaku: 5 trendów kulinarnych 2023

W świecie kulinarnym nowe trendy pojawiają się i znikają, a kucharze i pasjonaci gotowania z niecierpliwością odkrywają kolejne smaki i inspiracje. W roku 2023 świat kulinarny otrzymuje zastrzyk energii dzięki fascynującym trendom, które łączą tradycję z innowacją. Postanowiłem przedstawić 5 najgorę

Grzegorz Misina
4 lata temu
Confit czyli Konfitowanie

W tym dziale zajmiemy się przedstawieniem bardziej zaawansowanych technik stosowanych w restauracjach, a które z powodzeniem możemy wykonać w domu. Omówimy historię, techniki oraz ich zastosowanie. Oprócz tego przygotujemy przepis z wykorzystaniem owej techniki tak aby można było go bez problemu wy

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r