4 lata temu

Najciekawsze przepisy w 2020 roku

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi!

Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment zacząć), właśnie wleciał post z najlepszymi zdjęciami naszych dań w tym roku. A jak wiesz w naszym przypadku każde takie zdjęcie, to też interesujący przepis na naszej stronie. Postanowiłem przypomnieć Ci najciekawsze (moim zdaniem) przepisy, które pojawiły się na stronie w tym roku. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :). To do dzieła!

Polędwiczka wieprzowa / Dynia / Skorzonera

polędwiczka wieprzowa, dynia, skorzonera

Aromatyczna, rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa podana z dyniowym puree, skorzonerą (zwaną zimowym szparagiem) i jadalnym mchem pietruszkowym. Idealne połączenie smaków, które na pewno przypadnie Ci do gustu.

Makaron / Mak / Bakalie / Pomarańcza

makaron z makiem

Świąteczny przepis na makaron z makiem. Z tą różnicą , że w towarzystwie bakalii i oczywiście… rumu. Nie oceniajcie, pisałem artykuł o tym, Czy kucharze piją w pracy?, a na święta gotujemy w dniu wolnym ;)

Jabłko / Kruche ciasto / Czekolada / Mirror glaze

szarlotka, deser

Jeden z moich flagowych deserów: szarlotka w kształcie jabłka w lustrzanej polewie, na palonej czekoladzie. Nie mów, że jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu!

Pizza

pizza

Pizzy nikomu nie trzeba przedstawiać. U nas akurat mięsna wersja… ale z tym ciastem i sosem wegetariańskie opcje sprawdzają się równie dobrze.

Domowe bounty

bounty

Jeśli uwielbiasz kokos, z pewnością docenisz naszą wersję popularnego batonika. Nie dość, że kosztuje mniej, to jest o wiele zdrowszy ;)

Dorsz / Soczewica / Groszek / Por

dorsz, soczewica, groszek, por

Aromatyczny filet dorsza podany na soczewicy, z palonym porem i puree z zielonego groszku. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad.

Śmietanka / Cytryna / Mirror Glaze / Maliny

mrożony deser

Mrożony deser na bazie śmietanki i cytryny, polany lustrzaną polewą. Deser, którym z pewnością zaskoczysz bliskich.

Mizeria

mizeria

Dekonstrukcja znanej sałatki z ogórków i octu lub śmietanki. W tym przypadku w żelowanej formie.

Polskie śniadanie

śniadanie, polskie śniadanie, śniadanie do łóżka

Ile można jeść kanapki? Tym śniadaniem na pewno zaskoczysz partnera lub partnerkę ;)

Jogurt / Miód / Cynamon

grecki deser, jogurt

Banalny przepis na tradycyjny grecki deser. Dobry pomysł dla nieoczekiwanych gości.

Chałka / Masło orzechowe / Owoce / Jogurt / Powidła

śniadanie, dżem, masło orzechowe, śniadanie do łóżka

Kolejny przepis na śniadanie do łóżka, tym razem na słodko. Chwile się je robi… ale zapewniam, że warto.

Kokos / Biała czekolada / Mascarpone / Mirror glaze

deser kokosowy, czapka mikołaja

I na koniec świąteczny deser kokosowy w kształcie czapki mikołaja. Przyznasz chyba, że przepis warty wypróbowania ;)

Dobrnęliśmy do końca!

Pamiętasz je wszystkie? A może Twoim zdaniem powinny się tu pojawić inne dania? Podziel się z nami swoją opinią na facebooku lub zapisz się do naszego newslettera i napisz nam maila. Tym sposobem nie ominie CIę żaden przepis, artykuł, ani ciekawostka ze świata gastronomii, którymi się dzielimy. No i udanej zabawy na imprezie sylwestrowej :)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
2 lata temu
Granola piernikowa - czy masz ją już na mailu?

Przepis o takim tytule właśnie otrzymałbyś na swoją skrzynkę mailową, gdybyś subskrybował nasz newsletter. Czy chciałbyś otrzymywać nasze specjalne przepisy jako pierwszy? Jeśli tak, to zapisz się do naszego newslettera już dziś! Wystarczy, że wypełnisz formularz poniżej bądź klikniesz tutaj. Powsta

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz