4 lata temu

10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych.

1. Dobry nóż

Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ostry i w dobrym stanie, niezawodny. Spędzam z nim w kuchni co najmniej kilka godzin, dlatego większość kucharzy nie używa tych firmowych. Więcej na ten temat pisałem w artykule Dlaczego kucharze noszą swoje noże?.

2. Porządny strój kucharski i buty

Szczegółowo opisywałem je w artykule [Z jakich elementów składa się strój kucharski?](tu będzie link, zobaczysz). Przede wszystkim bluza kucharska z oddychającego materiału, w którym nie będę się bardzo pocić, nie może też krępować ruchów. Ważne, żeby materiał chronił przed parą czy pryskającym olejem. Co lepsze nie nasiąkają od razu wodą, dzięki czemu przy wylaniu na siebie gorącego płynu mamy czas na zdjęcie bluzy, zanim skóra będzie bardzo poparzona.

Nie mniej ważne (jeśli nie ważniejsze) są buty kucharskie. Muszą być antypoślizgowe - widziałem już kilku kucharzy w trampkach, którzy zrobili półobrót na rozlanym tłuszczu, kończąc akrobację na podłodze. Pół biedy jak skończy się na lekkim stłuczeniu, gorzej jak ktoś by niósł coś gorącego... Przydaje się też stalowy nosek chroniący palce i porządna skóra, której nie przetnie spadający nóż.

3. Dobra atmosfera

To jeden z głównych czynników, który decyduje, czy zatrzymam się w danym miejscu na dłużej. Zespół musi być zgrany, współpracować i dogadywać się ze sobą… w końcu spędzamy razem 12-16 godzin, nierzadko dzień w dzień. Nie wyobrażam sobie wstawać z myślą "cholera, znowu do pracy" lub "ciekawe o co tym razem będzie afera". Miła atmosfera połączona z humorem zamieni nawet największy ruch w dobry, satysfakcjonujący dzień.

4. Długopis i marker

Choć może się to wydawać nie oczywiste, te akcesoria pełnią ważną rolę w życiu kucharza. Marker jest niezawodny, żeby szybko i sprawnie napisać datę na folii spożywczej po zawinięciu produktu. Kiedy rano przyjedzie dostawa i trzeba podpisać fakturę, długopis musi być w zasięgu. Równie przydatny jest, kiedy wieczorem spisuję zamówienie… (mogliby dawać tablety :p) Przed zamrożeniem czegoś na później (może akurat za rok znowu będzie w karcie) dobrze byłoby podpisać co mrozimy, żeby przyszłe pokolenia kucharzy, tym bardziej mniej doświadczonych, nie miały problemu z rozpoznaniem. Spisując listę produkcyjną na kolejny dzień lub wykreślając zrobione rzeczy w danym dniu też dobrze mieć długopis pod ręką. W ostateczności, jak te argumenty Cię nie przekonują, pamiętaj, że zawsze można też wbić go w oko irytującemu kelnerowi ;). Tak czy inaczej jest to przedmiot niezbędny i nawet większość bluz kucharskich ma na rękawie miejsce na długopis.

5. Ścierka

Najlepiej czysta. Zawsze mam jedna za zapaską, żeby móc szybko coś zetrzeć, a częściej wyjąć gorącą rzecz z piekarnika czy złapać nagrzaną rączkę patelni. Jak zapewne wiesz, w kuchni liczy się czas i sekundy potrafią uratować nas od położenia serwisu… wtedy ścierkę lepiej mieć pod ręką, zamiast szukać rękawic.

6. Kawa

Bez tego ani rusz. Zazwyczaj w kuchni leją się hektolitry kawy, a kucharze wypijają jej więcej, niż goście (niektórzy też jadą na energetykach) ;) Wielu pije czarną kawę dla pobudzenia, ja preferuję z mlekiem. Ale najczęściej na dzień dobry wjeżdża kufel kawy (około 400 ml), a później jeszcze dwa takie w ciągu dnia. Sam nie wiem, jak ja śpię.

7. Stalka do noży

Służy do podostrzenia noża. Dobrze zaostrzonym wystarczy tylko przejechać kilka razy po takiej stalce i znowu kroi jak nowy. Przy prawidłowym użytkowaniu może minąć nawet kilka tygodni czy nawet miesięcy, zanim będzie trzeba użyć kamieni wodnych. Zwłaszcza w dni, kiedy mam dużo krojenia (czyli większość dni), stalka zawsze musi być w zasięgu ręki.

8. Papierowe ręczniki

Nimi najszybciej i najbardziej higienicznie wyciera się mokre ręce. Przydadzą się też do przetarcia talerza przed podaniem dania lub starcia czegoś z blatu. Kiedy komuś coś się wyleje, pomagają szybko zażegnać kryzys.

9. Zegarek

Kontrolowanie czasu jest w kuchni kluczowe. Nie... nie po to, żeby sprawdzić kiedy jest fairant (bo i tak często zostajemy do ostatniego gościa). Zespół musi być zgrany, a dania wymagają konkretnego czasu obróbki dla idealnego smaku i tekstury. Zazwyczaj nie noszę zegarka na ręce, żeby się nie uszkodził (może zainwestuję w wodoodporny z krokomierzem), ale musi jakiś wisieć w kuchni, żeby każdy mógł na niego momentalnie spojrzeć.

10. Łyżki

Zwykłe łyżki stołowe, musi ich być mnóstwo. Kucharze bez przerwy czegoś próbują lub mieszają. Doprawianie większych ilości jedzenia również jest wygodniejsze z użyciem łyżki. I nie, używanie jednej łyżki do próbowania wszystkiego raczej jest dalekie od zachowania jakichkolwiek standardów. Staram się często mieć jakieś na stanowisku, czy nawet na rękawie.

Trochę się uzbierało

A Ty masz jakieś akcesoria niezbędne w swojej pracy? Podziel się koniecznie w komentarzu na naszym Facebook ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo